El jutge del Vendrell que investiga el cas del 3 % va decretar l'ingrés a la presó preventiva sense fiança del tresorer de CDC, Andreu Viloca, acusat de sis delictes de corrupció, segons van informar fonts jurídiques. El magistrat, tal com plantejava la Fiscalia Anticorrupció, va acordar l'ingrés a presó preventiva incomunicada per a Andreu Viloca, en estimar que existeix risc que pugui destruir proves.

L'administrador de CDC va ingressar a la presó acusat dels delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil.

Els fiscals van sol·licitar aquesta mesura cautelar per a Viloca, que plantegen com un temps limitat fins que desaparegui el risc de destrucció de proves, després que es negués a respondre les preguntes del jutge instructor, acollint-se al seu dret a no declarar.

Paral·lelament, la Guàrdia Civil va deixar en llibertat amb càrrecs els dos empleats de l'àrea financera de CDC detinguts dimecres -el secretari del patronat de la fundació Catdem, Carlos del Pozo, i Anna Dolors Benítez, administrativa del partit- després de passar la nit a les dependències de la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona.

Les declaracions davant del jutge van finalitzar amb la compareixença de Viloca i està previst que avui passin a disposició judicial la resta de detinguts, entre ells el director general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, per a qui la Fiscalia també té previst demanar presó incondicional.

Comissions irregulars

Segons la Fiscalia, Rosell es tracta d'una peça clau del suposat entramat que hauria consistit en comissions irregulars pagades per empresaris de la construcció i de serveis públics a la fundació CatDem, que acabaven a les arques de CDC, a canvi d'adjudicacions públiques per part d'ajuntaments convergents o de l'empresa pública de la Generalitat que dissenya i adjudica les grans obres públiques del Govern.

El lletrat Xavier Melero, advocat del tresorer de CDC, Andreu Viloca, va anunciar ahir que recorrerà davant l'Audiència de Tarragona l'acte de presó incondicional per al seu client dictat pel jutge del Vendrell perquè considera que és una mesura «exagerada». Melero va explicar que Viloca va reaccionar davant la decisió del jutge amb «la serenitat de la persona que té la consciència tranquil·la, de qui no ha fet res malament».

Sobre la decisió del jutge de deixar en llibertat els dos empleats de l'àrea financera de CDC detinguts ahir, sense haver declarat davant del jutge, va comentar: «potser no feia falta que passessin la nit a la presó».

Mentrestant, la Guàrdia Civil té a les seves mans una còpia de l'aplicació informàtica amb la comptabilitat de CDC -que és compartida amb la fundació Catdem- que dimecres va ser intervinguda en el registre de la seu de la formació nacionalista, que va durar més de dotze hores.