La cúpula de l'empresa de la Generalitat que gestiona l'obra pública a Catalunya, tant el seu president, Joan Lluís Quer, com el director general Josep Antoni Rosell, està actualment imputada en dos casos de presumpta corrupció vinculada a adjudicacions.

Infraestructures.cat, l'empresa pública que està en el focus d'atenció de l'operació judicial que es desenvolupa a Catalunya per presumptes comissions del 3%, va ser creada per un acord del Govern de la Generalitat el 1990, amb el nom inicial de Gestió d'Infraestructures (GISA).

Amb capital completament públic, la seva missió és projectar, construir, conservar, modernitzar i explotar totes les infraestructures de la Generalitat, segons resa en els seus estatuts.

Des de 2011 el seu president és Joan Lluís Quer, imputat en l'actualitat per haver dut a terme contractes a dit des de l'ACA (Agència Catalana del Aigua), de la qual va ser gerent.

Precisament, aquesta setmana ha transcendit que el Govern català ha decidit no personar-se com a acusació en el procés judicial obert per aquest cas, malgrat que va ser la pròpia Generalitat la que va denunciar el 2014 davant la Fiscalia de Barcelona la presumpta adjudicació a dit d'informes de consultoria de l'ACA el 2008, durant l'època del govern tripartit.

La Unió Temporal d'Empreses (UTE) adjudicatària d'aquests informes estava representada per Joan Lluis Quer. De la seva banda, el director general d'Infraestructures.cat és Josep Antoni Rosell, que va arribar a aquest càrrec el 2011 i que ahir va ser detingut.

Josep Antoni Rosell, que es considera pròxim al conseller de Justícia, Germà Gordó, era el sotsdirector general d'Infraestructures del departament d'Agricultura quan el 2002 es va adjudicar el canal Segarra-Garrigues, l'obra pública més costosa després de la de l'AVE que s'ha dut a terme a Catalunya. Poc després, Rosell va passar al sector privat com a director de l'empresa que va aconseguir l'adjudicació precisament per construir el canal Segarra-Garrigues, un concurs públic que es va valorar en mil milions d'euros.