L'operació desplegada per Anticorrupció amb la detenció de set empresaris, el tresorer de CDC i un alt càrrec de la Generalitat posa fi a una trama que va subministrar una xifra a prop als 25 milions d'euros de comissions. En la seva majoria, ingressats com a falsos serveis.

Segons les recerques de la Fiscalia Anticorrupció, els empresaris adjudicataris d'obres de l'administració de Convergència lliuraven quantitats milionàries a les fundacions afins, Catdem i Fórum, i presumiblement també Nous Catalans.

Segons va publicar OKdiario, aquestes entitats ingressaven la major part d'aquests diners, sense dissimular gens, a CDC com a pagament per suposats serveis o consultories que aquest partit els feia. La formació d'Artur Mas mai va mostrar el resultat final de tals treballs facturats a preu d'or.

Segons la publlicació digital el més cridaner d'aquest esquema és que han estat l'autèntica caixa B de CDC però a plena llum. CDC amb prou feines va registrar en aquest període uns 600.000 euros de donatius directes, mentre que els diners que va entrar via les seves fundacions ascendeix a més de 25 milions d'euros. Aquesta operativa permetia ingressar les famoses comissions del 3% que, en alguns casos, podien arribar a ser de fins al 4%.

L'origen de l'Operació Petrum es dóna en el registre de la Guàrdia Civil al juliol passat la seu de la constructora Teyco i el domicili particular de Jordi Sumarroca, on va localitzar indicis del pagament de comissions a CDC, emmascarades en forma de «donacions»