Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es pot (CSQEP) van presentar ahir en el registre del Parlament un escrit per demanar que es respecti «la representativitat, la pluralitat i la proporcionalitat» en la distribució d'escons en l'hemicicle.

Aquesta petició respon a la intenció de Junts pel Sí -CDC, ERC, ANC i "mnium Cultural- d'ocupar les dues parts davanteres de la bancada.

En el seu escrit dirigit a la Mesa de la Diputació Permanent de la cambra, els tres grups parlamentaris reclamen que «es respecti el criteri invariable» des de la restauració d'aquesta institució que el grup majoritari ocupa un costat de la bancada, mentre que l'oposició se situa a l'altra banda.

Ciutadans, PSC i la candidatura de confluència d'esquerres van justificar aquesta iniciativa davant la voluntat manifestada per Junts pel Sí d'ocupar la part davantera dels dos costats de la bancada, relegant els grups de l'oposició a la seva part posterior, cosa que segons l'opinió d'aquests grups atempta als principis de representativitat, proporcionalitat i pluralitat.

Si bé ahir aquests tres partits, amb el PPC, van subscriure un acord global en defensa de la «pluralitat», ahir els populars es van desmarcar d'aquesta altra iniciativa, a l'espera de la reunió que mantindran demà els grups parlamentaris.

El PP també s'hi sumarà

En el supòsit que no s'arribés avui a un acord, el PPC ja va manifestar la seva intenció de defensar la mesura que han presentat avui en el registre Ciutadans, PSC i CSQEP.

El portaveu del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va considerar que la intenció de Junts pel Sí «conculca els principis de tot el parlamentarisme occidental», «falseja» la realitat i no permet visualitzar la «pluralitat» catalana sorgida després de les eleccions del 27 de setembre.

Per la seva banda, la portaveu del PSC a la cambra catalana, Eva Granados, va reclamar un «respecte pulcre» a la pluralitat polítical. També es va manifestar així el portaveude CSQEP al Parlament, Joan Coscubiela, que va advertir que en cas que es materialitzi la voluntat de Junts pel Sí «s'estaria produint la primera cacicada» de la legislatura.