La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que la majoria dels catalans «no han secundat ni les idees ni el procés independentista» i, no obstant això, tindrà una presidenta del Parlament català que «no comparteix les tesis de la majoria dels ciutadans». «El 27 de setembre els ciutadans han donat un missatge clar: alguns volien convocar aquestes eleccions com a plebiscitàries, no ho permetia la llei, però a més l'objectiu polític que buscaven ha estat negat per les urnes», va dir Sáenz de Santamaría.

Per aquestes declaracions, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va demanar a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que «tinguin el màxim respecte» a la figura institucional de la presidència del Parlament i a la formació guanyadora de les eleccions del 27S, Junts pel Sí.

«Haurien de respectar els noms de les persones de la formació que ha guanyat les eleccions, i amb una bona majoria -ha recordat la vicepresidenta del Govern-, i també hem de demanar respecte a la figura institucional de la presidència del Parlament».

L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) , Carme Forcadell, va afirmar que intentarà que «sigui el Parlament de tots» i es va mostrar partidària que JxS cedeixi a la CUP un dels seus previsibles quatre llocs en la nova Mesa de la cambra.

Mentre les converses entre JxS i la CUP prossegueixen en un marc de discreció absoluta, Artur Mas, es prepara per signar demà el decret de constitució del Parlament sortit de les urnes el 27 de setembre, una sessió que tindrà lloc molt probablement el dilluns 26 d'octubreLa portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va exigir a la candidata a presidir el Parlament, Carme Forcadell, que porti els debats amb «imparcialitat» i representi al conjunt de ciutadans, «no només als que opten per la independència». Granados va deixar clar que els socialistes no votaran a favor de Forcadell.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, creu que la número dos de Junts pel Sí, Carme Forcadell, «no és un exemple de pluralitat», i va recordar el seu «històric de declaracions» com en les que va afirmar que els votants del seu partit «no eren tan catalans» com altres: «Amb aquest tipus de discursos, es farà difícil que tots se sentin mínimament representats», va dir.

Acord contra els separatistes

Els grups de l'oposició, i en concret Ciutadans, PSC, Catalunya sí que és Pot i el PP, han demanat avui en un document conjunt que en la Taula i en les comissions del Parlament es garanteixi el principi de «proporcionalitat» i també el de «representativitat».

L'intent d'aquests grups contraries a la independència, no obstant això, xoca amb la voluntat ja expressada tant per Junts pel Sí com per la CUP de garantir una majoria independentista en la Mesa i en altres òrgans del Parlament.

Els grups no independentistes consideren, per contra, que haurien de prevaler els criteris de proporcionalitat per designar la composició de la Taula, la qual cosa faria possible que en aquesta última estigués representat el PP en lloc de la CUP, o que Junts pel Sí no tingués quatre representants en lloc dels tres que li correspondrien si la CUP li cedeix els seus vots per aconseguir la majoria absoluta.