La CUP no estarà a la Mesa del Parlament. La decisió de la que tots els grups estaven pendents, ja ha estat presa i l'esquerra independentista ha optat per no acceptar l'oferta de tenir un diputat com a secretari de l'òrgan de govern de la cambra catalana. El diputat responsable de comunicació de la CUP, Albert Botran, ha explicat que el seu grup considera que "noli correspon" accedir a aquest càrrec perquè la CUP és "la forà amb menys representació" del Parlament. Tot i això, el grup assegura que vol "garantir una majoria independentista" a la Mesa perquè pugui "tramitar lleis i disposicions rupturistes". Per fer-ho, donarà suport als quatre diputats que Junts pel Sí proposa, deixant així en mans d'aquest grup la majoria absoluta de la Mesa.

Albert Botran ha estat el diputat que s'ha encarregat de comunicar la decisió sobre la seva absència a la Mesa del Parlament. La seva postura, de fet, deixarà en mans de Junts pel Sí quatre dels set membres d'aquest òrgan, ostentant així una majoria absoluta a la Mesa que no tenen a l'hemicicle, però garantint igualment que l'independentisme pot tirar endavant iniciatives sense el bloqueig dels que no són sobiranistes.

"És necessari que hi hagi una majoria independentista a la Mesa, perquè serà una legislatura on el Parlament haurà de tramitar tot un seguit de lleis i disposicions de contingut rupturista. Atorgar la majoria a grups contraris o neutrals amb la independència ho hauria pogut bloquejar", ha explicat Botran per justificar que deixin en mans de Junts pel Sí la majoria absoluta dels vots de la Mesa.

I és que segons la CUP, "sent la força amb menys representació" del Parlament, al seu grup "no li corresponia demanar un lloc a la Mesa".

D'altra banda, Botran ha assegurat que la CUP accepta també la distribució d'escons que ha proposat Junts pel Sí, i que ubica als dos grups independentistes a la part central i inferior de l'hemicicle copant els primers llocs dels cos costats del saló de sessions, i deixant per a la part superior i més allunyada dels seients del Govern a la resta de grups i la figura de la cap de l'oposició que ostenta Inés Arrimadas (C's).

Per últim, la CUP ha explicat aquest dimecres l'organització interna del grup parlamentari. Després de fer-se la foto de família dels deu diputats amb cartells on es llegia "República catalana, pobresa zero, corrupció zero, desnonaments zero", han detallat que el president del grup serà Antonio Baños, que compartirà els debats de pressupostos, investidura i Política General amb Josep Manel Busqueta i Gabriela Serra. Anna Gabriel serà la portaveu del grup i Benet Salellas el portaveu adjunt; però Albert Botran farà també de portaveu en tant que responsable de comunicació.