La Generalitat va pagar 140.000 euros pel muntatge de la carpa de la Fira de Montjuïc que va acollir el centre de premsa i difusió de dades del 9N i va donar indicacions a l'empresa Focus sobre la seva instal·lació els dies posteriors al fet que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la consulta.

Així ho va explicar ahir l'administrador de Focus Daniel Fernández, en la seva declaració com a testimoni davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La Generalitat va encarregar a Focus el muntatge i la instal·lació de la carpa en la qual l'exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega va comparèixer al llarg de la jornada del 9-N per donar explicacions de les dades de participació i resultats de la consulta, i on un triomfal Artur Mas va oferir una roda de premsa a la nit. Segons el testimoni, aquesta partida de 140.000 euros formava part d'un contracte que Focus tenia amb la Generalitat per realitzar diferents muntatges i instal·lacions al llarg de tot l'any 2014.

L'administrador de Focus, que va reconèixer que la Generalitat podria haver rescindit aquest contracte, va precisar que encara que l'encàrrec del muntatge es va realitzar abans del 4 de novembre -en què el Constitucional va suspendre la consulta alternativa-, va rebre indicacions sobre «modificacions» a la petició inicial també els dies previs a la consulta.

Les altres declaracions del 9-N

L'exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega va fer costat ahir al que va ser responsable del 9N a la conselleria de Governació, Joan Cañada, en la seva declaració com a testimoni davant del jutge.

Va declarar amb la responsable del Departament de Justícia que va encarregar confeccionar les urnes i paperetes del 9N a presos de la presó de Lleida, que va dir que la confecció de les urnes es va formalitzar en tres convenis signats amb la conselleria de Governació abans que el TC suspengués la consulta.