El Congrés va rebutjar ahir la moció amb la qual ERC volia instar al Govern a reconèixer «la voluntat majoritària» expressada pels catalans el 27S de «constituir-se en Estat independent», en una votació que segons el portaveu d'Esquerra, Joan Tardá, va estar la «foto finish» de la legislatura.

Només els grups nacionalistes van avalar la moció d'ERC, que també sol·licitava al Govern que es comprometés a negociar un procés d'independència, en la qual es va convertir en una de les últimes votacions del Congrés abans de les eleccions del 20 de desembre.

En la defensa de la proposta, Tardá va recalcar que els catalans volen la independència perquè tenen dret a ella, que «no hi ha marxa enrere» perquè ho ha decidit així la ciutadania i va exigirque acabin les amenaces des de l'Estat espanyol.

Des d'aquest escenari, Tardá va advocar pel diàleg perquè el pas a la independència es faci de «la manera més amistosa possible entre els nostres pobles», però també va admetre que la seva moció no tenia cap aspecte de prosperar.

La «foto finish»

«Avui -ahir pel lector- aquí es produirà una votació que serà la foto finish de la legislatura», va dir per insistir després en què el seu objectiu és construir un país al que cridaran República que pugui decidir lliurement sobre els grans temes que afecten als ciutadans.

«Tot això contra ningú», va afegir després d'insistir que PP i PSOE, que seguiran sent les forces majoritàries a Espanya no van a permetre aquest procés.

Va donar suport en aquest plantejament el diputat de CDC Jordi Xuclà, que va creure «molt significativa» la majoria d'escons independentistes del Parlament de Catalunya que donen per «liquidat» l'estat autonòmic davant la «miopia» i la «inacció» del PP.

Unió Democràtica de Catalunya (UCD) va optar per l'abstenció, per no fer un «camp de batalla» en l'últim ple de la legislatura.

La diputada Montserrat Surroca va criticar una «moció electoralista» presentada sense buscar abans la unitat de les forces catalanes amb representació parlamentària.

Per contra, la diputada del PP Dolors Montserrat es va preguntar com és possible que ERC demani al Congrés el seu suport a la independència de Catalunya quan els sobiranistes han obtingut un sonor fracàs en les passades eleccions catalanes. «Vostès a això li diuen èxit? Jo li dic fracàs», va alertar la diputada.