Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir l'agressor sexual batejat amb el sobrenom de «violador del cúter», que a finals del mes de desembre de l'any passat va atacar tres dones als barris de Gràcia i del Guinardó. La detenció s'hauria produït suposadament després que el detingut hagués comès una nova agressió. De fet, els Mossos estan esbrinant si el violador va assetjar cinc noies més entre l'agost del 2013 i el gener del 2014.

El seu modus operandi consistia a obligar les dones a practicar-li una fel·lació mentre les amenaçava amb un cúter. Després que els mitjans difonguessin la seva imatge captada per una càmera de seguretat, va interrompre les seves agressions sexuals. Va canviar d'aspecte, deixant-se barba i fent servir ulleres de pasta, i ara havia «tornat a començar». Després del primer nou atac a Les Corts, va ser reconegut per una patrulla a l'Eixample. El presumpte violador és un jove de 26 anys originari d'Uruguai i resident a l'Estat des dels 10 anys. Vivia al barri de Gràcia amb la seva xicota, amb qui planeja casar-se aviat i qui no sospitava la doble vida del seu promès. De les 9 violacions que els Mossos creuen que ha comès, els investigadors, de moment, només n'han pogut acreditar 4 amb proves d'ADN. Només va fer servir el cúter en dos accions. En dos més va fer servir una navalla.

En la majoria, 5, va actuar fent servir la seva fortalesa física. És un home de complexió atlètica, que anava regularment al gimnàs i que jugava a futbol. L'inspector Pere Guillén, cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona, no va dubtar a qualificar el seu perfil d'agressor «reincident». «Sabíem que tornaria a agredir alguna víctima», va assegurar. Tot i que feia més d'un any i mig que no actuava. El primer cop va ser a l'estiu de 2013. Després a finals del mateix any i a començaments del 2014.

El modus operandi dels atacs coincidia i la policia catalana ja sabia que es tractava del mateix agressor. Però llavors el cas es va fer públic i, fins i tot, la seva fotografia extreta d'una càmera de seguretat- va sortir a la llum.

Segons Guillén, el fet que s'amagués va complicar la seva investigació. La policia tenia tres explicacions: La primera era que havia marxat del país. La segona que, conscient del seu problema i que era jove «per la descripció de les víctimes», s'havia sotmès a tractament. La tercera era que havia canviat d'aspecte i que tornaria a violar. Aquesta última va resultar ser la bona.

Recentment es va produir a Les Corts un nou atac que va activar totes les alarmes. La víctima era una noia jove, l'agressor l'havia sorprès al portal de la finca i l'havia intimidat per obligar-la que li practiqués una fel·lació. Era el «violador del cúter». Una càmera de seguretat el va filmar just després d'aquest atac.

Canvi de «look»

Ara portava barba i ulleres de pasta i duia una samarreta que ha resultat decisiva per identificar-lo: era de la sèrie Campeones, amb la cara dels seus dos protagonistes: Oliver i Benji. Els Mossos van donar prioritat absoluta a aquest cas, conscients que si ja havia començat a atacar de nou, repetiria aviat. El van detenir al cap de pocs dies, el 13 d'octubre una patrulla des Mossos a l'Eixample.

Els agents el van reconèixer gràcies a aquesta nova imatge captada per la càmera de seguretat després de la violació més recent. A l'escorcoll del seu habitatge va aparèixer la samarreta de Campeones. El sospitós està en presó preventiva pendent de judici i els investigadors treballen per reunir més proves per poder demostrar que és també responsable de 9 atacs i no només de 4.