El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va avalar la decisió del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, d'optar finalment a encapçalar la candidatura dels democratacristians a les eleccions estatals. "Un responsable polític en moments de dificultat ha de donar la cara i posar-hi coratge; ens presentem perquè tenim coses a defensar", va dir afegint que Duran va decidir fer el pas pels resultats del 27-S. A més, creu que "té un punt de fraudulent" no tenir govern després de les eleccions: "Si es deu al fet que l'acord és molt difícil ho podem mig entendre, però començo a intuir que potser no interessa a les parts formar un govern abans del 20-D", va afirmar. Segons Espadaler, Duran va decidir fer el pas després dels resultats del 27-S, que van deixar la formació fora del Parlament.

El mateix Duran aquest dissabte va apuntar que tenia la intenció inicialment de no repetir com a candidat. "És un exercici de responsabilitat que aplaudeixo", va dirEspadaler. "Un responsable polític el que ha de fer en moments de dificultat és donar la cara, i quina millor manera de fer-ho que posar la cara i el coratge en les eleccions més difícils", va resoldre Espadaler.

Més enllà d'això, Espadaler va recordar que si es presenten és perquè tenen "coses a defensar" com per exemple la sortida dialogada d'una situació que en clau nacional no els convenç. En aquest sentit, Espadaler va assegurar que hi ha moltes raons que expliquen el resultat del 27-S però creu que n'hi ha també per seguir "picant pedra". Han pres el pols al partit i creuen que el diagnòstic compartit passa per "no flagel·lar-se ni canviar-ho tot" sinó per defensar les idees que creuen bones per al país. "No dimitirem de les idees", va afirmar.

Votar Unió és votar qui està disposat a parlar amb "un i altre costat", i deixar enrere les posicions "tancades i unilaterals". "Som gent capaç de dialogar", va resoldre en admetre també que "per defensar les idees és millor tenir escons". En qualsevol cas, va assegurar que seguiran treballant amb l'objectiu de tornar a tenir representació al Parlament.

Govern després del 20-D

Espadaler va recordar que la seva formació havia reclamat que les eleccions catalanes fossin més tard, almenys després de les generals, i en plenes negociacions entre Junts pel Sí i la CUP Espadaler va advertir que té "un punt de fraudulent" no haver definit executiu. "Si es deu que l'acord és molt difícil ho podem mig entendre, però començo a intuir que potser no interessa a les parts formar govern abans del 20-D; llavors de què ha servit fer-ho abans?", va apuntar Espadaler. "Si els que ens deien 'tenim pressa' ara ens diuen que no en tinguem, perquè tenim unes altres eleccions, és una mica lleig", va insistir.

En qualsevol cas, també va deixar clar que els partits catalans no han de "condicionar" les seves posicions en funció del resultat de les estatals. I va augurar "poca vida" al govern que pugui sorgir d'un acord entre Junts pel Sí i la CUP.

Espadaler va assegurar que respecta els militants -entre els quals alcaldes i dirigents- que han decidit abandonar el partit. "Unió ha guanyat en coherència; ha de ser molt incòmode i traumatitzant defensar el que no creus", va concloure. Sobre dades de militància, Espadaler va assegurar que aquesta setmana han registrat un centenar de militants nous a Barcelona. A altres territoris, la situació és "diferent", va admetre sense xifrar el global de carnets.