Una declaració unilateral d'independència de Catalunya tindria conseqüències econòmiques negatives no només per a aquesta comunitat, sinó també per a Espanya i el conjunt de la UE. Així ho assegura un estudi de l'escola de negocis francesa IESEG, que apel·la a resoldre aquesta qüestió de forma negociada. El director d'estudis econòmics de l'ens, Eric Dor, és l'autor de l'informe, que es presenta com una anàlisi objectiva i independent del procés sobiranista català.

Dor considera que Catalunya és una de les comunitats més riques d'Espanya i que la seva sostenibilitat econòmica estaria assegurada en un context d'independència negociada que li permetés seguir "des d'un principi" a la Unió Europea (UE) i la zona euro. Malgrat això, l'expert reconeix que aquesta sortida, encara que desitjada per les formacions sobiranistes, no és realista, donada la ferma oposició del Govern espanyol a negociar.

El professor alerta que una independència unilateral que deixi Catalunya fora de la UE provocaria la deslocalització d'empreses, la caiguda de l'activitat turística -els turistes espanyols disminuirien considerablement-, elevaria el preu de les importacions pels aranzels, enfonsaria la demanda interna, es reduirien les exportacions i augmentaria el dèficit públic, posant en perill la solvència d'un govern altament endeutat.

Tot això generaria un escenari d'inestabilitat i incertesa política, cosa que al seu torn malmetria el consum i la inversió a tot l'Estat, que actualment és el principal soci comercial de la comunitat. En aquest escenari, els mercats financers es mantindrien allunyats del deute públic d'Espanya, que podria experimentar una altra greu crisi que, al seu torn, podria afectar el conjunt de la zona euro.

No negociar, més costós

"El cost per a Espanya d'oposar-se a qualsevol acord amb Catalunya podria ser més gran que el cost d'una independència negociada", indica l'autor de l'estudi, que veu fins i tot probable que els socis europeus "pressionin" el Govern espanyol perquè negociï, temorosos que la nova crisi financera s'expandeixi a tota la zona euro.