El diputat electe de la CUP Benet Salellas va insistir ahir que Artur Mas no serà investit president de la Generalitat amb els vots de la seva organització. "El tema està claríssim. Això ni ha canviat ni canviarà. Tenim molt clar que no hi haurà Artur Mas president, almenys investit per la CUP", va indicar en declaracions a TV3, on va explicar que els últims dies han fet fins a dotze assemblees i aquest punt s'ha ratificat. Salellas va dir que desconfien de CDC, i per això estan ara negociant amb Junts pel Sí actes de ruptura, que demostrin la irreversibilitat del procés, perquè temen que després del 20 de desembre es puguin obrir nous escenaris a Espanya que facin aturar el full de ruta.

Salellas va assegurar que si la CUP està negociant amb Junts pel Sí és perquè hi hagi una solució que passi "per sobre de les sigles" i això, "passa per una república catalana i perquè Mas no sigui president". Va indicar que estan oferint diverses fórmules i possibilitats, perquè "no tindria sentit que tot aquest procés tan potent i tan fort acabi reduït al fet que si no és Mas president no es juga".

"No li sembla que poden haver persones més consensuades, sense un perfil tan neoliberal, una motxilla des de l'any 80, una persona que sigui de consens tant per a la gent d'ordre que ha votat CDC com per a la gent afí a la CUP?", va preguntar. En aquest sentit, va dir que esperen que Junts pel Sí faci alguna proposta alternativa, perquè són ells els que tenen 62 diputats i la CUP només 10. Va argumentar que la figura de Mas "no suma", perquè l'independentisme està creixent per l'esquerra i el que cal ara és convèncer els votants de Catalunya Sí que es Pot.

De moment, va explicar que estan en una fase "molt embrionària" de la negociació, parlant en concret sobre els actes que s'haurien de fer per garantir la "irreversibilitat de la negociació", es diguin actes de ruptura o de desconnexió o de transició. Salellas va remarcar que la CUP "desconfia molt de CDC", perquè hi ha hagut vegades que els han fet dubtar sobre la seva voluntat de ruptura.

Precisament, va apuntar que preferirien arribar a un acord abans de les eleccions generals perquè "no s'obrin altres escenaris que permetin altres sortides diferents a la independència". "Espero que ningú tingui interès en allargar això per buscar escenaris post 20 de desembre", va dir en al·lusió a CDC.

De fet, va opinar que les forces que aposten per la independència no haurien de presentar-se a les eleccions espanyoles. "Què carai hem d'anar a fer si estem començant el procés de desconnexió? Quines negociacions i quins pactes hem de fer si el nostre procés passa només pel Parlament i per obeir la legalitat del Parlament?", va preguntar.

Sobre la petició de Manos Limpias d'il·legalitzar la CUP, Salellas s'ha mostrat "cautelós" tenint en compte la "baixa qualitat democràtica de la ju²stícia espanyola". De tota manera, va dir estar molt tranquil, perquè la CUP és una organització forta i seguirà endavant passi el que passi.