Unes 600 persones van assistir al funeral laic de l'exlíder d'EUiA Jordi Miralles que es va celebrar al tanatori barceloní de les Corts entre les quals es trobaven l'expresident de la Generalitat José Montilla, diversos líders de partits i un conseller del Govern.

Miralles, que va morir dimecres passat als 53 anys, va ser acomiadat per familiars, amics i per una nodrida representació del món polític català, la qual cosa va provocar que l'aforament del recinte on va tenir lloc el funeral es quedés petit.

Jordi Miralles, que va ser coordinador general d'Esquerra Unida i Alternativa (EUIA) entre els anys 2000 a 2012, també va ser diputat al Parlament (2003 al 2012), i en les últimes eleccions municipals va ser elegit regidor i tinent d'alcalde a l'ajuntament de Castelldefels (Baix Llobregat).

Al costat dels familiars i amics de Miralles es podia veure a la sala del tanatori a companys del seu partit, EUIA, a l'expresident José Montilla, a l'actual conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, i als membres de la Mesa del Parlament Anna Simó (ERC) i Lluís Corominas (CDC).

Estaven presents, també, l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López, l'exalcalde Manuel Reyes (PP), el coordinador general d'EUIA, Joan Josep Nuet, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez.

Paraules de record

En declaracions a la premsa, Nuet va ser qui més va remarcar la seva feina al partit que ara lidera i que anteriorment va encapçalar Miralles. "Era un revolucionari i un puntal de les esquerres catalanes. Ell va començar a lluitar per uns ideals, el socialisme i el comunisme, i tota la seva vida va ser conseqüent amb això", i va assenylar que "la seva convicció i la seva organització" han estat dos dels seus millors valors. "Sempre ens va ensenyar que les classes treballadores i populars, si volen avançar i no ser derrotades han d'organitzar-se, i que la lluita organitzada és la que pot vèncer. I va ser una persona unitària. Sempre treballava per sumar les forces d'esquerra, que durant molts anys havien estat barallats. Ell va demostrar que amb diàleg i flexibilitat podíem sumar i guanyar", va sentenciar.

Per a Nuet, Miralles "deixa petjada, se n'ha anat massa aviat i el trobarem a faltar. "En aquests dies on tants dubtes tenim sobre la taula a Catalunya, ens ajudaria a resoldre alguns dels problemes, sempre en benefici de la gent treballadora d'aquest país", va concloure.

En un sentit semblant es va expressar el líder de Catalunya sí que es pot, LluísRabell, per a qui Miralles era "un vell amic". "Tenia una visió política, una comprensió -que és més actual que mai- de que les classes populars generen unes esquers que també són plurals i diverses, i que tot progrés social passa per aqueta unitat de les esquerres", va remarcar, tot afegint que "ell sempre va treballar per això, i el seu exemple i la cultura política ens seria molt útil en els moments que estem vivint". "És un moment per recollir aquest llegat polític. Ens vindria molt bé tenir-lo al nostre costat. Entre altres raons, per ell continuem", va sentenciar Rabell.

Joan Herrera, visiblement emocionat, va definir Miralles com "un forjador de la unitat, un constructor de la unitat entre les esquerres quan les esquerres estaven més fragmentades que mai, i un buscador d'alternatives". "És un exemple de la bona política. No sé si és nova o vella però sí sé que és la millor política", va dir, tot afegint que "necessitem polítics com Jordi". "Hem acomiadat a un company, a un amic, a un bon tio, bona gent de la millor categoria moral", va concloure Herrera.

Un dels polítics més afectats emocionalment per la mort de Miralles va ser Miquel Iceta. Amb els ulls plens de llàgrimes, el primer secretari del PSC va dir que amb la seva mort "els comunistes perden un militant, l'esquerra perd un dirigent, i jo perdo un amic". "Espero que sabrem estar a l'alçada del que ens va ensenyar, del que va suposar per tots nosaltres i que els seus ideals siguin una realitat més aviat que tard", va voler afegir.

L'expresident de la Generalitat i exlíder del PSC, José Montilla, va dir que amb la pèrdua de Jordi Miralles "acomiadem una gran persona, un jove comunista, un lluitador per les llibertats de Catalunya, un defensor dels interessos dels obrers i de la gent més feble". "Era una persona que sempre va treballar per la unitat, per la concòrdia, i que va fer una gran feina per unir les esquerres d'aquest país. És una gran pèrdua per a la seva família, pels seus companys de partit i per al conjunt de les esquerres catalanes", va comentar a la sortida de la cerimònia.