El diputat de CDC Jordi Xuclà i el ministre d'Exteriors, José Manuel Garcia Margallo, van mantenir ahir un dur enfrontament al Congrés dels Diputats fruit d'una pregunta sobre les "negligències" del govern espanyol a l'hora de garantir l'exercici del dret a vot per correu dels catalans al 27-S. Xuclà va recordar que la "incompetència" dels serveis consulars van impedir que com a mínim 6.900 vots arribessin a la seva destinació. En la seva resposta el ministre d'Exteriors va negar cap "negligència" i va assegurar que les incidències van ser "mínimes". Margallo va acabar emplaçant Xuclà a "anar al psiquiatre", fet que va provocar la queixa de CDC i un incident amb el president del Congrés abans que el ministre retirés aquesta expressió.

El ministre va obrir la seva resposta a la pregunta de Xuclà negant les acusacions i assegurant que no hi va haver cap "negligència" en la gestió del vot per correu dels catalans a l'estranger. Segons Margallo, el servei consular va actuar procurant que qui volgués votar ho pogués fer dins de la normativa vigent" i les incidències registrades "van ser mínimes".

"Estem satisfets? No. Hi ha marge de millora? Sí. Però atacar els qui posen el seu esforç a aplicar eficaçment l'actual sistema que vostès han aprovat no és el camí a seguir", va dir el ministre del PP, recordant que CiU va donar suport a la reforma de la Llei electoral del 2010.

Xuclà, per la seva banda, va recordar que des del 2010 CiU demana novament la reforma de la Llei i va destacar que el 27-S "milers de catalans residents a l'estranger van votar malgrat l'Estat, els serveis exteriors de l'Estat, contra l'Estat, i contra l'Estat a la contra". Entre altres, el diputat de CDC va remarcar que les sol·licituds de vot no van arribat a molts punts, com per exemple a Dubai, on van arribar ahir. Així com el cas del consolat de Roma, amb remitent imprès al consolat de Milà.

Tot plegat, segons Xuclà, mostres "d'incompetència" i falsedats per part del personal dels consolats que informaven erròniament sobre els procediments de vot. "Negligència, incompetència, violació flagrant del Conveni Europeu dels Drets Humans. Els tribunals ho decidiran i mentrestant vostè hauria de dimitir i assumir la seva responsabilitat".

Retira "anar al psiquiatre"

El ministre va respondre emplaçant Xuclà a "anar al psiquiatre" per haver dit que milers de catalans "van votar contra l'Estat". Una afirmació que va provocar queixes des dels escons de l'oposició i posteriorment del portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, que va demanar al ministre que retirés l'expressió i demanés disculpes a Xuclà.

El president del Congrés, Jesús Posada, li va demanar si retirava o no les seves manifestacions, fet que va provocar la queixa del ministre, que volia explicar els motius pels quals va fer l'afirmació. Finalment, i entre crits de les dues bancades, la va retirar.