El cantautor i diputat electe de Junts pel Sí, Lluís Llach, va donar ahir per fet que no hi haurà nou govern català fins passades les eleccions generals del 20 de desembre, encara que va recalcar que no entendria un futur executiu sense l'actual president, Artur Mas.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Llach es va expressar d'aquesta manera sobre la possibilitat que no hi hagi nou Govern fins després del 20-D: "Jo crec que això ho donaria per definitiu. La gent que tingui paciència i a veure què passa a Espanya i com actua sobre la nostra intimitat col·lectiva. I és el temps que necessitem per treballar".

Llach va defensar, també, que Mas és necessari per culminar el procés independentista i ha dit que "senzillament no entendria un govern sense Mas. I ho diu una persona -va afegir- que no ha votat mai Mas i que ha fet cançons anticonvergents explícites", va afirmar el músic i ara diputat electe.

De Guindos veu "riscos"

Paral·lelament, el ministre d'Economia, Luis de Guindos també es va referir a les negociacions alertant que el "risc fonamental" de Catalunya és que el govern autonòmic que pugui sortir "està en mans" d'un partit polític que deixa "bastant Syriza a la dreta".

Així ho va manifestar De Guindos en el fòrum sobre Espanya que va celebrar ahir el Financial Times, on els assistents van plantejar diverses preguntes sobre aquest assumpte, a la qual cosa el ministre va respondre que la independència de Catalunya és un "escenari impossible" i que els inversors consideren "irrealitzable" i "molt molt negatiu". El ministre va argumentar que alguns partits nacionalistes van creure que podien utilitzar la independència catalana per desestabilitzar el Govern central, però que ara es trobaran amb un govern autonòmic "en mans d'un partit esquerrà radical", per la qual cosa va instar a "tenir molta cura" amb els mitjans que un utilitza per seguir endavant.

El ministre d'Economia es va referir a les incerteses electorals amb vista al futur, però va sostenir que el fonamental per a Espanya és que "ha trobat una avinguda" per sortir de la crisi a través de la generació de confiança, la serietat fiscal i les reformes.

Per això, De Guindos va afirmar que el futur d'Espanya "només pot ser binari": continuar amb les taxes de creixement entorn del 2,5-3% i reduint els desequilibris, o tornar "a la casella de sortida".

"No existeixen vies intermèdies", va assegurar, per expressar a continuació la seva confiança que la societat espanyola escollirà correctament ja que coneix on era i on és ara.

En un sentit similar, el ministre d'Economia va subratllar que tot el finançament de Catalunya es realitza a través del Tresor espanyol, que va lliurar més de 40.000 milions d'euros i que és el creditor principal de la Generalitat.