L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis, van emetre ahir un comunicat de protesta per la queixa del TSJC arran de les concentracions que les entitats van organitzar en suport a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega.

Les quatre associacions consideren "inacceptable" el que va dir el tribunal, ho consideren "un intent de coaccionar el lliure dret a manifestació de la ciutadania" i l'acusa de fer "afirmacions inexactes sobre els objectius i els convocants de les concentracions". Així, van afirmar que "en cap cas, tal com s'afirma al comunicat del TSJC, les concentracions han estat instigades o liderades pel Govern".

A més d'assumir l'autoria i tutelatge de les convocatòries, les quatre entitats van assegurar que "l'objectiu" de les protestes és el de fer-se "corresponsables de la celebració de la consulta del 9-N i mostrar el suport a les persones imputades per haver complert amb el mandat democràtic sorgit de les urnes". És per això que van denunciar també "la judicialització a la qual s'ha vist sotmès el procés polític que es viu a Catalunya des del primer moment".

A més, el comunicat de les associacions van llançar una acusació contra el tribunal i li atribueix una intencionalitat en emetre la queixa per les concentracions.

"Pretén desviar l'atenció sobre l'arrel del problema: la manca de qualitat democràtica de l'Estat espanyol i el fet que tres representants polítics estiguin imputats per dur a terme una consulta democràtica", van assegurar.

Les entitats van concloure refermant que "el dret a manifestació és irrenunciable i imprescindible per al bon funcionament de qualsevol societat democràtica" i que valoren "molt positivament la gran resposta a les mobilitzacions celebrades aquest dimarts", tot fent "una crida a omplir de nou els carrers amb la concentració d'aquest dijous 15 d'octubre davant del TSJC".

El Govern acompanyarà Mas

La vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, va assegurar ahir, en relació amb les protestes d'ahir de ciutadans i representants polítics per les imputacions del 9 de novembre, que "en cap cas hi ha hagut pressió, només acompanyament, del govern als seus companys de govern". En aquest sentit, va manifestar ahir que la previsió és que l'acompanyament que els membres de l'executiu català van fer dimarts a la consellera Rigau i a l'exvicepresidenta Ortega davant del TSJC es tornarà a repetir "amb tota normalitat" aquest dijous amb la declaració del president Mas.

Paral·lelament, el portaveu de Podem Catalunya, Marc Bertomeu, va qualificar d'"atac a la democràcia" les imputacions de diversos membres del govern català pel 9-N, però va deixar clar que no se "solidaritza" amb el president català, Artur Mas, y no li donarà suport en la seva declaració d'ahir.

Catalá critica la "pressió"

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va qualificar ahir d'"inadequada" la concentració de diversos centenars de persones davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en suport dels imputats per la consulta del 9-N, "pel que significa de generació de pressió cap a un tribunal".

Catalá, en declaracions als passadissos del Congrés, va secundar així el suport a la independència dels jutges expressat ja ahir pel TSJC i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), després d'aquesta concentració.

Per altra banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va assegurar ahir que el PP "en safata" als nacionalistes per fer "victimisme" en relació amb les declaracions de responsables de la Generalitat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel 9-N.