La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha entrat aquest dimarts a les 09.35 hores al TSJC per declarar pel 9-N. Ho ha fet acompanyada de tot el Govern, a excepció del president Artur Mas, i de la plana major de CDC, ERC i la CUP (Antonio Baños). També ha acudit al TSJC per donar el seu suport el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que ha rebut alguns xiulets. Unes 500 persones -amb una enorme expectació mediàtica- es concentren davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per donar suport als imputats pel 9-N. Es criden consignes a favor de la independència, es canta 'Els Segadors', 'l'Estaca' de Lluís Llach i proclames com "posar les urnes no és delicte".

Poc abans de les 9 del matí ja hi havia dotzenes de persones concentrades davant del Palau de Justícia de Barcelona, seu del TSJC, enmig d'un important dispositiu policial i una forta presència mediàtica. La consellera Rigau ha arribat en cotxe fins a un centenar de metres de la porta principal de l'edifici, on l'esperaven la resta de consellers, la vicepresidenta, Neus Munté, i polítics representants de Junts pel Sí, com Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Corominas, de CDC, Marta Rovira i Oriol Amorós d'ERC,

Antonio Baños, de la CUP, Raül Romeva, Lluís Llach i Carme Forcadell com a independents, Magda Casamitjana i Marina Geli, de Més, Eduardo Reyes, de Súmate, i Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, entre altres.

Tots junts han acompanyat Rigau, escortada també pel seu advocat, Jordi Pina, i Miquel Roca Junyent, del mateix despatx. Rigau ha entrat a l'edifici i els acompanyants s'han quedat a la porta on han fet crits a favor de la independència juntament amb el prop de mig centenar de ciutadans concentrats.

Posteriorment ha arribat l'exconseller d'Interior i secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que ha estat xiulat i increpat.

Suport de Junts pel Sí, la CUP i UDC

En declaracions als periodistes, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha dit que veu "inadmissible, incomprensible i intolerable" imputar algú per "demanar democràcia i escoltar el poble", i per això se senten "absolutament imputats".

El coordinador general de CDC, Josep Rull, considera la situació "molt greu, inaudita i inèdita a les democràcies europees". Així, creu que "els qui creuen que poden parar la voluntat popular o la democràcia amb el Codi Penal s'equivoquen molt, perquè la democràcia està per sobre d'aquestes qüestions, l'únic propietari de la sobirania de Catalunya és el poble català".

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dit que aquest dimarts "toca donar suport a aquells que en nom de tots van voler preservar la democràcia". "En un estat de dret les urnes no passen pels tribunals, la democràcia mai ha de ser jutjada", ha afegit.

El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, ha dit que la seva formació no dóna suport a cap partit ni persona en concret, ni està davant ni darrere, "sinó al costat de les institucions". "Posar urnes i votar mai serà delicte, si ho és, tots som culpables i ens autoinculpem els dos milions de votants".

Finalment, l'exconseller d'Interior i secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha dit que "allò que pertoca en nom d'UDC és fer costat a la consellera Rigau, la vicepresidenta Ortega i al president del govern per senzillament haver posat les urnes; els problemes polítics com aquest han de tenir solucions polítiques que no jurídiques i instem a que hi hagin respostes polítiques". Sobre els xiulets rebuts ha dit que no l'impressionen, que no se sent marginat i que no l'han sorprès.