El Pacte Nacional pel Dret a Decidir va fer un acte públic en suport al president de la Generalitat, Artur Mas, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per haver estat querellats i imputats per convocar el procés participatiu del 9-N. La plaça es va omplir de ciutadans que van acudit a la crida de les entitats.

Després de presentar totes les entitats presents i d'agrair la presència de 2.000 ciutadans -xifra avalada per la Guàrdia Urbana- que van omplir la plaça de Sant Jaume tot i la pluja que va caure, l'acte va donar pas a un breu manifest, que Colau va llegir en nom del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i tots els seus components. L'alcaldessa ho va fer des d'un escenari on va compartir presència amb líders de partits polítics, representants de la societat civil organitzada, sindicats i el president del Pacte, Joan Rigol.

El manifest que va llegir Colau va començar reiterant que el dret a decidir "és inherent a la ciutadania catalana en virtut del principi democràtic i del dret que tenim com a nació". "Tots els intents d'exercir aquets dret no han sigut possibles per l'oposició de l'Estat, que mai ha ofert cap alternativa", va afegir. Segons els signants del manifest, el Govern espanyol "ha judicialitzat tots quests fets, defugint les seves responsabilitats polítiques en aquest àmbit i generant una anomalia democràtica que priva la ciutadania de Catalunya del dret democràtic a decidir el seu futur polític". El manifest va servir també per "denunciar per antidemocràtiques les querelles adreçades a Mas, Ortega i Rigau, encausats pel TSJC per la consulta del 9-N". "El Pacte Nacional pel Dret a Decidir denunciem aquesta judicialització i ens mostrem coresponsables amb la convocatòria del 9-N, feta des de criteris democràtics i cívics, i que ha sigut resposta massivament pel poble català", va concloure Colau.