L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, participarà avui en un acte contra les imputacions a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 9 de novembre de l'any passat. L'acte, que consistirà en la lectura d'un manifest, tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Sant Jaume de la capital catalana.

A banda de Colau també hi participaran el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez. Ara és l'Hora (ANC, Òmnium i AMI) han convocat a la mateixa hora concentracions de suport a diversos ajuntaments de Catalunya.

De fet, l'AMI, ACM, ANC i Òmnium han convocat també altres actes de suport als imputats al llarg de la jornada, com ara concentracions a dos quarts de deu del matí i a dos quarts de quatre de la tarda per acompanyar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, respectivament.

Pel que fa a l'acte de dos quarts de vuit del vespre a la plaça Sant Jaume de Barcelona, a banda de Colau, Gallego i Álvarez també en prendrà part l'expresident del Parlament de Catalunya i president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol.

Paral·lelament, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va reiterar ahir que la Generalitat estarà al costat de Mas, Ortega i Rigau davant la seva imminent declaració -demà dimarts i dijous que ve- per posar les urnes el 9-N.

"Els acompanyarem, de la mateixa manera que ho faran moltes persones a títol individual, entitats, associacions i ajuntaments", va comentar Munté. "I és lògic que sigui així perquè estem davant d'un judici polític. Com diu el lema d'una entitat: les urnes no s'imputen. I cal recordar que Mas, Ortega i Rigau estan imputats per apostar per la democràcia, posar les urnes i escoltar la veu del poble", va insistir la vicepresidenta, que va presidir l'acte d'homenatge a Companys al Fossar de la Pedrera.

Inici de les declaracions

Nou mesos després que s'admetés a tràmit la querella que la Fiscalia va presentar per la consulta del 9N, el magistrat instructor del TSJC Joan Manel Abril ha citat a declarar com a imputats per a aquesta setmana Mas i, avui mateix, l'exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega (UDC) i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau (CDC).

Els tres càrrecs públics contra els quals es dirigeix la querella seran interrogats pel seu paper en la convocatòria i en l'organització de la consulta alternativa del 9N suspesa pel Tribunal Constitucional (TC), fets pels quals la Fiscalia els acusa dels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i usurpació de funcions.

La citació d'Artur Mas es va notificar el passat 29 de setembre, dos dies després de les eleccions que va guanyar la coalició de Junts pel sí i després que la defensa del president de la Generalitat, Ortega i Rigau demanessin -en plena campanya- al TSJC que cités com a imputats els querellats abans d'acordar qualsevol altra testifical o diligència.

La imputació de Mas dos dies després del 27-S i la coincidència de la data en què serà interrogat amb el 75 aniversari afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys pel franquisme han estat interpretades com una provocació per l'independentisme, que ha convocat actes de suport al president per dijous que ve.

Les entitats sobiranistes han cridat la població a "acompanyar" els imputats a les portes del Palau de Justícia on es troba el TSJC -situat, precisament, al passeig Lluís Companys de Barcelona- i, al vespre, s'han convocat concentracions davant els ajuntaments de tot Catalunya.

La citació de Mas com a imputat ha ocorregut quan la reelecció d'Artur Mas, actualment en funcions, està qüestionada a causa de les reiterades advertències de la CUP -necessita el seu suport per a la investidura- que és reticent a fer president el líder convergent perquè està excessivament marcat per la corrupció i les retallades.

"Democràticament rebel"

Mas nega que desobeís quan va posar les urnes del 9N i una de les seves línies de defensa consistirà a recalcar que el TC no va contestar quan la Generalitat li va demanar que concretés quins actes quedaven suspesos, però després de la seva imputació es va declarar "democràticament rebel" davant l'Estat per haver convocat la consulta.

El president de la Generalitat en funcions acudirà a declarar al TSJC, sense estudiar la possibilitat legal de demanar que el jutge es desplacés al seu despatx a interrogar-lo.

De la seva banda, la vicepresidenta i exconsellera de Governació Joana Ortega (Unió Democràtica de Catalunya), que el mes de juny passat va deixar el Govern arran de la crisi entre el seu partit i CDC, acudirà a declarar acompanyada pel secretari general de la formació, Ramon Espadaler, i altres dirigents de la formació democristiana.