El president de CDC i del Govern en funcions, Artur Mas, va enviar un missatge de tranquil·litat al Consell Nacional del seu partit. En repassar "dificultats" com el 9-N, el 27-S o les negociacions amb la CUP, va concloure que "sempre ens n'hem sortit i no perquè les coses no fossin complicades, aquest cop també ens en sortirem". En tot cas, Mas va demanar tenir "claredat d'objectius, coratge i persistència", i va reclamar que "el que hem fet entre molts que no ho espatllem entre pocs, estic convençut que no".

El president de la Generalitat va carregar contra l'Executiu central per llegir el 27-S amb "cinisme, miopia política i prepotència de perdonavides", i va apostar per concórrer al 20-D amb un "esquema diferent" amb què s'havia presentat CDC fins ara al Congrés.

Mas va donar per "legítimes" les posicions de la CUP en les negociacions sobre la investidura, però va reivindicar també el pes de Junts pel Sí al nou arc parlamentari: "1,6 milions de vots, el 40,62% dels diputats", va recordar. Tot plegat "requereix parlar i entendre les posicions dels altres i pròpies" en un debat que entoma amb optimisme.

"Us vull tranquil·litzar, no és el primer cop que ens trobem davant d'una dificultat", va dir. Així, va fer referència al cop de porta al pacte fiscal, la declaració de sobirania, les negociacions sobre el procés participatiu del 9-N o el debat sobre si llistes conjuntes o separades el 27-S. "Sempre ens n'hem sortit, i no perquè les coses no fossin complicades. Aquest cop també ens en sortirem", va pronosticar.

Mas va recordar que encara hi ha temps per a l'acord i en aquest sentit va fer una crida a deixar clars tres elements: "claredat d'objectius, coratge i persistència". "Això és més important que tancar un acord en quinze dies més o menys", va avisar el president en funcions, tot reiterant "la proporció" que han atorgat les urnes a cada força. "Habilitat i sentit de país en aquesta negociació", va reclamar.

De fet, també en clau interna va recordar que hi ha sectors que han fet un pas cap a la "mentalitat sobiranista" en els darrers temps i que són més d'un els partits que han cointribuït a eixamplar el procés sobiranista.

Crida a presentar-se al 20-D

El president en funcions va fer una crida també a presentar-se a les eleccions estatals del 20-D i de fer-ho amb un "esquema diferent" amb el que fins ara concorria CDC al Congrés. Va obrir la porta així a revalidar alguna fórmula semblant a Junts pel Sí. "Hem de defensar els interessos renovats a tot arreu, i no podem fallar en clau de projecte sobiranista; si no confirmem l'èxit, hi pot haver alguna lectura interessada: "perden pistonada"", va vaticinar.

Per això va demanar ser presents a Madrid -"interessa fins al dia abans" de la independència- amb el mandat de construir un nou estat, i el dret a decidir i la sobirania de Catalunya, va afegir.

Mas, que va reclamar implementar ara el resultat del 27-S "a l'alçada de les expectatives", va recriminar també a l'Estat espanyol "cinisme, miopia política i prepotència de perdonavides" en llegir els resultats electorals que es van produir el 27 de setembre.