L'agència de qualificació Standard & Poor's va rebaixar la nota de Catalunya a llarg termini de BB a BB- perquè preveu "creixent tensió política" amb el govern espanyol després de les eleccions del 27-S. En una nota, Standard & Poor's creu que el govern espanyol continuarà subministrant liquiditat a la Generalitat però que la coordinació entre els dos executius es pot veure "compromesa" per l'actual context polític, que al mateix temps també "pot interferir" el compromís del Govern per "retornar el deute" a l'executiu espanyol. A més, suggereix la possibilitat que la Generalitat no compleixi amb els objectius de dèficit per al 2016.

"Preveiem que el govern espanyol seguirà volent aportar ajuda financera a Catalunya i que tot i la possibilitat de l'increment de les tensions polítiques, el Govern català l'acceptarà", pronostica Standard&Poor's, que justifica aquesta rebaixa en la nota amb "l'alt risc de disfunció en la comunicació i la completa coordinació entre dos governs" i per la capacitat "molt dèbil" de la Generalitat per executar el pressupost i per la seva "alta càrrega de deute".

A més, considera que la liquiditat del Govern és "menys que adequada" i alerta de la "baixa capacitat intrínseca per generar ingressos".

D'altra banda, Standard & Poor's constata que Catalunya és la comunitat més rica de l'Estat i que l'any passat va representar el 19% del PIB a l'Estat i va sumar el 25% de les exportacions. També reflecteix que renda per càpita és el 118,5% de la mitjana espanyola, o el 111% de la mitjana europea. "Malgrat això, Catalunya no pot beneficiar-se de la seva relativa riquesa i els impostos perquè és un contribuïdor net per equilibrar les balances el sistema financer espanyol", explica l'agència de qualificació.

"Manca de majoria"

Pel que fa a la situació política, destaca que hi ha una "manca de majoria" dels partidaris de la independència en vot i que això els "debilita" per tenir un mandat clar per conduir Catalunya cap a la independència.

Tot i que admet la majoria de diputats favorables a la independència, creu que "Catalunya continuarà formant part d'Espanya més enllà del 2017". D'altra banda, tampoc descarta que la suspensió de l'autonomia, com a darrera opció, tal com preveu l'article 155 de la Constitució.

"Davant d'aquests resultats electorals, no esperem cap declaració unilateral declaració d'independència, que podria tenir un sever impacte en l'economia de Catalunya", opina l'agència de qualificació Standard&Poor's.