El suposat sabotatge a la línia del TAV va provocar ahir un creuament de declaracions entre els governs de l'Estat i de la Generalitat, ja que tant el ministeri de Foment com el de Justícia van acusar als Mossos d'Esquadra d'una falta de vigilància a la xarxa ferroviària.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir que sembla que des de la Generalitat de Catalunya "no hi ha hagut tanta atenció com hauria estat desitjable" en la vigilància de la via del TAV per evitar el tall de la fibra òptica entre Vilafranca del Penedès i Gelida.

En declaracions a RNE, Rafael Catalá va explicar que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) del Ministeri de Foment és el responsable del seu manteniment, motiu pel qual el seu president "reiteradament ha plantejat aquests assumptes i va demanar col·laboració per carta dues vegades" a la Generalitat. "És veritat que la línia del TAV té diversos milers de quilòmetres i no és fàcil tenir vigilància permanentment però està protegida amb tancat que impedeix l'accés, està molt vigilada amb càmeres i té uns sistemes de primeríssima generació que avisen quan hi ha qualsevol incidència", va explicar.

Adif diu que ja va avisar

En aquesta línia, el president d'Adif, Gonzalo Ferre, va reclamar de nou a l'abril a la Generalitat reforçar la seva actuació per evitar el robatori de conductors elèctrics a la xarxa ferroviària ja que això causava en l'actualitat el 20,1% de les incidències significatives que es produeixen al nucli de Barcelona.

En una carta remesa al llavors conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Ramón Espalader, Ferre va sol·licitar de nou que s'adoptessin totes les mesures necessàries en l'àmbit de les seves competències per poder fer front a aquesta "greu" situació.

A les queixes del ministre de Justícia s'hi sumen les del ministeri de Foment.

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, va subratllar que l'incident d'ahir en la línia del TAV va ser un "acte premeditat", i va demanar més atenció per part dels Mossos d'Esquadra a la vigilància a la xarxa ferroviària del TAV. El conseller d'Interior, Jordi Jané, es va defensar de les queixes afirmant que els Mossos d'Esquadra estan treballant "molt activament" i exercint la "màxima pressió" per garantir la seguretat de la línia del TAV, i va demanar que ningú "defugi responsabilitats", inclòs el responsable de la via.

En declaracions a la premsa, Jané va evitar replicar a les acusacions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que la Generalitat no ha prestat l'"atenció desitjable" a la vigilància del TAV i es va limitar a esgrimir dades que, segons la seva opinió, demostren la labor "activa" dels Mossos.

Crítica del sindicat de Mossos

El Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) va lamentar ahir que es culpi aquest cos policial del sabotatge i considera que és "impossible" vigilar tants quilòmetres de vies.

En un comunicat, el SME creu que el Ministeri de Justícia, Rafael Catalá, "busca excuses de mal pagador i culpa un cos policial per justificar el desastre d'ahir", en referència als milers de passatgers afectats pel suposat robatori o sabotatge de cables de fibra òptica que controlen el sistema de comunicacions de Renfe.