De mirar-se els mapes del Servei Meterològic de Catalunya a recórrer quilòmetres i quilòmetres sobre plànols marcats amb fitxes taronja. Fran Hervías, que és geògraf llicenciat a Girona, va passar de ser un becari a dissenyar el salt més important d'una formació política a Espanya des de la refundació del Partit Popular.

Hervías va ser l'home de confiança d'Albert Rivera per impulsar l'expansió des de ben aviat. "Jo vaig entrar de secretari d'acció política el 2009 i com a organització em faig càrrec de l'àrea d'organització des de 2011 perquè era l'única persona alliberada. Amb l'expansió del partit, Rivera m'encarrega que substitueixi José Manuel Villegas i que passi a ser secretari d'organització".

Mentre les càmeres han anat enfocant Pablo Iglesias i els experts en ciència política de la Complutense, Fran Hervías anava executant la seva estratègia. Les enquestes indicaven que la formació d'esquerra era l'opció de canvi enfront del PP i el PSOE. Però la realitat comença a certificar que els plans d'aquest jove polític gironí tenien més possibilitats. "Primer havíem de consolidar el partit a Catalunya i això no va passar fins al 2012", afirma.

A partir de llavors van crear Movimiento Ciudadano, una plataforma que va servir per captar persones més enllà de les comarques catalanes amb voluntat de canvi. "Allà on anàvem, omplíem els palaus de congressos i tothom tenia clar qui era la referència: Albert Rivera". Hervías recorda que malgrat que Ciutadans va néixer a Catalunya molt aviat es va voler convertir en un partit per a tot Espanya. "De fet, vam cometre l'error de presentar-nos a les eleccions generals de 2008 sense cap tipus de preparació prèvia i vam fracassar", va indicar. Aquest error els va ajudar a dissenyar l'estratègia actual. I a contactar amb Juan Verde, assessor de Barack Obama, que els va fer un parell de sessions per indicar-los com es planificava la posada en marxa d'una campanya de suport ciutadà.

"Amb Movimiento Ciudadano vam anar completant un mapa amb fitxes taronja que ens permetia anar creixent als llocs on teníem més suports. La geografia és alguna cosa més que conèixer les capitals", ironitza. "He fet més de 200.000 quilòmetres. Només em falta per visitar Extremadura, on aniré ben aviat, i Ceuta i Melilla". El repte és arribar a la meta de la Moncloa.