L'expresident de CiU al Parlament, Jordi Turull (CDC), i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'encarregaran provisionalment de coordinar el funcionament del grup de Junts pel Sí, mentre que el líder de la candidatura, Raül Romeva, se centrarà en la negociació amb la CUP.

En una reunió celebrada ahir al Parlament dels diputats electes de Junts pel Sí, es va designar Rovira i Turull com a coordinadors però de forma temporal, ja que l'organigrama, amb les corresponents presidència i portaveus, encara no està decidit, segons van informar fonts de Junts pel Sí.

La primera força del Parlament va mantenir aquesta nova reunió de treball a la Cambra catalana, presidida per Raül Romeva i el president Artur Mas, qui en sortir de la mateixa va evitar fer comentaris a la premsa en nom de la discreció en la negociació amb la CUP, la qual cosa va simbolitzar davant les càmeres portant-se la mà a la cara per tancar-se la boca.

Junts pel Sí va estar ahir molt penent de la proposta que va llançar ahir la CUP sobre el full de ruta sobiranista i la investidura del futur president de la Generalitat, ja que necessita els vots del grup de l'esquerra antisistema per tenir majoria absoluta i seguir endavant amb el procés cap a la independència.

La proposta de la CUP és clau per seguir mantenint les negociacions amb Junts pel Sí, amb Raül Romeva com a interlocutor, encara que el cap de llista no serà l'únic, ja que també participen dirigents d'ERC i CDC com Josep Rull o Marta Rovira.

Dos fronts oberts

No obstant això, a la reunió d'ahir de Junts pel Sí no es va abordar la negociació amb la CUP, segons fonts de la coalició, que van explicar que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, es va absentar de la reunió perquè tenia ple municipal a Sant Vicenç dels Horts -on és alcalde- que es va allargar més del previst.

En paral·lel a la negociació amb la CUP, Junts pel Sí vol avançar en la distribució de tasques parlamentàries, una funció que coordinaran Jordi Turull i Marta Rovira, tots dos amb experiència parlamentària ja que en l'anterior legislatura van ser, respectivament, president portaveu de CiU i portaveu d'ERC.

No obstant això, les atribucions de Turull i Rovira són sol provisionals, en espera de determinar qui serà el president i el portaveu del grup. Segons fonts parlamentàries, seria possible adaptar el reglament del Parlament perquè hi haguessin dos portaveus en un mateix grup amb igual rang.

La reunió que va celebrar ahir Junts pel Sí també va servir per formar els nous diputats, ja que alguns mai no havien exercit la política i desconeixen les rutines del Parlament.