La circulació de trens d'alta velocitat entre les estacions del Camp de Tarragona i Figueres Vilafant s'ha restablert a partir d'un quarts d'onze del matí, segons ha informat Renfe i Adif. Un cop solucionada la incidència que ha col·lapsat els serveis d'alta velocitat, els trens aniran recuperant el servei habitual de forma progressiva. Des de primera hora del matí, un robatori de cable de fibra òptica entre Vilafranca del Penedès i Gelida ha provocat la paralització absoluta de la circulació de trens d'alta velocitat i llarga distància entre Figueres i Tarragona. Això ha afectat 20 trens, dos dels quals han quedat aturats a les vies, i ha dificultat la circulació d'uns 7.000 passatgers.

La causa

Un robatori de cable de fibra òptica entre Vilafranca del Penedès i Gelida ha provocat aquest dijous a primera hora del matí la paralització absoluta de la circulació de trens d'alta velocitat i llarga distància entre Figueres i Tarragona. Això ha afectat 20 trens, dos dels quals han quedat aturats a les vies, i ha dificultat la circulació d'uns 7.000 passatgers. Renfe preveu començar a fer circular alguns d'aquests trens a baixa velocitat a partir del migdia. Mentrestant s'han reforçat els trens convencionals i s'han habilitat autobusos per substituir alguns trams.

Així, un tren s'ha quedat aturat a prop de Riells i Viabrea (Selva) amb uns 150 passatgers, mentre que un altre ha quedat parat prop de Gelida amb uns 350 passatgers a bord. Tots dos trens es dirigien a Barcelona.

A partir de les 10.15 hores s'han reforçat els serveis de Rodalies i Regionals entre Barcelona i Tarragona i entre Barcelona i Figueres, passant per Girona. També s'han habilitat una quinzena d'autobusos, del tot insuficients, entre Barcelona i l'estació d'alta velocitat de Camp de Tarragona, entre aquesta estació i la ciutat de Tarragona i entre Barcelona i Perpinyà per enllaçar amb els trens internacionals. Alguns directius de Renfe que venien a Barcelona han quedat també afectats.

Els trens d'alta velocitat procedents d'altres punts de l'estat i en direcció a Catalunya han circulat almenys fins al Camp de Tarragona. Els combois procedents d'Euskadi han circulat per via convencional per descongestionar les vies d'alta velocitat. La normalitat de la circulació es preveu que s'aconsegueixi cap a la tarda.

Fèlix Martín, portaveu de Renfe Viatgers a Catalunya, ha explicat que aquest és el primer cop que un robatori o intent de robatori de cable de fibra òptica afecta les comunicacions i la circulació de trens, però ha assegurat que en cap moment ha perillat la seguretat.

Centenars de passatgers esperen als vestíbuls de l'estació de Sants de Barcelona, i alguns dels quals han pogut agafar autobusos. Martín no ha assegurat que tots puguin recuperar l'import del bitllet, però els ha recordat que tenen tres mesos per fer la reclamació. Tot i així, en un comunicat públic Renfe ha assegurat que "els passatgers que desestimin realitzar el seu viatge abans d'iniciar-lo podran bescanviar el seu bitllet per un altre dia o demanar el retorn de l'import íntegre del bitllet".