Jorge Dezcallar, exdirector del CNI, va dir que "una independència unilateral no pactada duria a un isolament terrible de Catalunya. No és que seria expulsada, és que sortiria, es trobaria a fora. I a fora s'hi està molt sol i hi fa molt de fred, molt". Segons Dezcallar el problema de Catalunya no és internacional, sinó que es tracta d'un problema polític que necessita una solució política.

"Jo no veig el problema de Catalunya com un problema internacional. És un problema polític, que s'ha de resoldre, al qual s'ha de donar una solució política. Si es troba una solució, serà bona per a tothom, i, si no es troba, serà dolent per a tothom, però pitjor per a Catalunya, perquè és més petita i més dèbil", va dir.

Per altra banda, Dezcallar, en una entrevista a TV3, va recordar les pressions que va rebre durant l'atemptat de l'11 de març del 2004 i va afirmar que va ser utilitzat pel Govern. "Entre l'11 i el 14 de març del 2004, jo vaig sentir en aquell moment que m'estaven utilitzant i ho vaig dir al president del Govern. Li vaig dir: 'Això no es fa'".

"A les sis de la tarda vaig rebre sis telefonades de La Moncloa per dir-me que volien que sortís a la televisió a desmentir una notícia de la SER que deia que el CNI havia abandonat la pista d'ETA. (...) Llavors nosaltres, al CNI, pensàvem que eren islamistes, però encara hi havia gent que treballava la pista d'ETA. Jo m'hi vaig resistir, però al final vaig fer un comunicat", va narrar ahir durant l'entrevista.

Altafaj preveu negociacions

El representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, va pronosticar que hi haurà pressions creixents de les capitals europees al Govern espanyol per trobar una sortida negociada al procés, com la celebració d'un referèndum. Altafaj va apuntar que aquestes pressions ja s'estan produint perquè existeix una "inquietud" respecte a la situació política espanyola, que pot créixer després de les generals. També va constatar la necessitat que es tanqui un govern "fort al més aviat possible" que informi "més i millor" sobre el full de ruta.

En un esmorzar de treball, Altafaj va considerar que el 27-S ha estat un "punt d'inflexió" també en l'àmbit internacional, ja que Europa i el món percep clarament que amb una participació molt elevada, ha emergit al Parlament hi ha una majoria independentista. En aquest sentit, va explicar que ell mateix ja ha detectat moviments per part de les capitals europees pel que fa al procés català.