El president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, va plantejar ahir la possibilitat que es recuperi en el preàmbul de l'Estatut català el terme "nació" que va ser anul·lat pel Tribunal Constitucional. Puig va apostar per "formular una proposta de recuperació de l'anul·lat en la sentència de l'Estatut català", en referència a recuperar el terme "nació" que contemplava el preàmbul de l'Estatut, anul·lat el 2010.

Després de considerar necessari "obrir noves vies de participació de Catalunya a la UE", es va referir a les seves "singularitats" i va demanar "convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat", que ha estat, segons la seva opinió, "abandonada a la seva sort".

Puig va assenyalar que el punt de partida és fa set anys i "si anem a una reforma constitucional", que creu que "cal anar", seria "senzill començar pel principi i constitucionalitzar allò que es va aprovar al Parlament d'Espanya i pels ciutadans catalans".

Respecte a les declaracions del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, segons les que qualsevol reforma constitucional no inclouria la paraula nació per a Catalunya, Puig va dir que no entraria en un "debat nominalista" però va assenyalar que "en els termes que es parla de nació en el preàmbul que va aprovar el Congrés dels Diputats no hi ha cap problema". Va destacar la "deixadesa" que hi ha hagut en aquests set anys i creu que ara serà "més complicat" però haurà de "fer alguna cosa" perquè Catalunya no se'n vagi fora d'Espanya.

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, en ser preguntat per les declaracions de Puig, va dir que el PSOE creu en el que diu la Declaració de Granada, que parla de reconèixer les singularitats, i en la reforma federal de la Constitució. Va subratllar que Puig "va signar la Declaració de Granada, la comparteix, la recolza i la defensa".

De la seva banda, l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero va assenyalar que el que va dir Puig "és molt raonable" i va explicar que "el preàmbul de l'Estatut no diu que Catalunya sigui una nació", per la qual cosa "en cap moment hi va haver un reconeixement com a tal" i el que es recull és una constatació del que havia dit el Parlament de Catalunya. Zapatero va apuntar que és necessari "recuperar els afectes i això exigeix diàleg, calma i assossec" perquè "cal sortir a l'encontre de Catalunya" i després "parlar de la política".

Estat autonòmic esgotat

Puig va destacar el "gran repte territorial" al qual s'enfronta Espanya, no només respecte a Catalunya, sinó a l'estat autonòmic que, segons va dir ha estat "una història d'èxit però ja esgotat". Va insistir que la Comunitat Valenciana és una de les pitjors finançades d'Espanya i s'ha queixat de la "invisibilitat" dels valencians per al Govern, com ho demostra que el president del Govern, Mariano Rajoy, encara no l'hagi rebut després d'haver estat investit president.

Puig va plantejar un nou model de finançament autonòmic que s'articularia entorn de tres trams de recursos establerts en que totes les comunitats tinguin el mateix nivell de serveis fonamentals, suficiència competencial i autonomia perquè cada comunitat pugui tenir un espai fiscal propi per decidir els seus nivells impositius.