El sumari del cas Innova, que investiga la presumpta trama de corrupció en el si del grup d'empreses municipals Innova de Reus, puja a catorze peces separades, 8.000 folis i 5.000 més d'annexos documentals, segons un acte del jutge instructor.

En un acte datat el 30 de setembre, el jutge denega la petició d'arxivament, fonamentat sobretot en els gairebé tres anys de secret de sumari, de l'exregidor Daniel Pi (ICV).

El jutge Diego Álvarez de Juan denega la petició i retreu que no tingui en compte la complexitat del sumari, amb "més de 8.000 folis, amb 5.000 més d'annex de documental i gairebé 30 imputats".

"La instrucció està viva i s'ha mantingut el secret perquè la causa ha seguit alimentant-se de documents i de manifestacions realitzades per testimonis i altres imputats", rebat el jutge.

El magistrat diu que "és tan sensible la informació obtinguda" que seria "anormal" aixecar el secret "comprometent el bon fi de la causa abans que es culmini l'anàlisi de tota la documentació".

Tots els regidors de l'equip de govern tripartit entre el 2003-2007, encapçalat pel socialista Lluis Miquel Pérez, estan imputats en la peça separada número u que investiga l'aval de tres milions d'euros donat per Innova a l'empresa mixta Shirota.

El jutge investiga com es va fundar i es va liquidar la companyia d'investigació nutricional Shirota, participada al 48% per l'empresa Morella Nuts, el 40% pel grup municipal Innova i la resta repartit entre diversos ens públics.

Innova -en el consell d'administració del qual hi ha tots els grups municipals- va avalar Shirota en un crèdit de 3 milions d'euros que l'empresa no va poder tornar, de manera que el crèdit es va executar i ara el paga l'Ajuntament de Reus en un termini de deu anys.

Malgrat aprovar un pla de viabilitat, finalment el següent equip de govern (CiU-PP) va decidir abandonar l'empresa, que va entrar en concurs de creditors i el jutjat mercantil 1 de Tarragona la va subhastar per 32.000 euros, malgrat estar valorada en gairebé 900.000.

El jutge també titlla d'""mprudents" les al·legacions de la defensa perquè "es parla que aquesta és una causa general contra polítics".

Però, "d'altra banda, s'urgeix aquest instructor que havent-hi "un fet cert i uns particeps confessos' es dicti la resolució oportuna", sense que s'aportin dades que el sustentin.

No atempta a l'honor

També rebat que la imputació de Daniel Pi atempti "al seu honor, a la seva dignitat i a la seva pròpia imatge" i "que està sent víctima de comentaris periodístics i ignominiosos que afecten la seva activitat professional", evitables "si no es mantingués" el secret.

Aquestes al·legacions "no poden ser donades per bones perquè ni tan sols s'adjunta suport documental (o d'un altre tipus) que acrediti cap perjudici" i manté que "hi ha prou indicis per mantenir la imputació".

El jutge conclou que les al·legacions són "un rerefons d'empipament i de descontentament" amb "difícil encaix davant una situació processal que no és capritxosa i que es basa en sòlids fets", tal com es veurà, adverteix, quan "pròximament s'aixequi el secret".