El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha volgut deixar clar que fer complir la llei "mai s'ha de considerar un desafiament". Pocs dies després de la imputació d'Artur Mas pel procés participatiu del 9-N, i en la mateix acte d'inauguració a Barcelona de la 58a Unió Internacional de Magistrats, el ministre de Justícia Català també ha remarcat que respectar la llei "no pot ser un tràmit o una alternativa", fent seves unes paraules recents del rei Felip VI. La Fiscal General de l'Estat, Consuelo Madrigal, que presideix l'organisme que va presentar la querella contra Mas, ha defensat que l'incertesa política requereix de sistemes de justícia "moderns" que resolguin els "conflictes ciutadans".

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha instat a recordar que la societat "espera" dels jutges un comportament responsable i exemplar" dels magistrats. "Som responsables d'atendre i de resoldre conflictes que afecten els ciutadans procurant donar respostes adequades amb els instruments de l'ordenament jurídic i sense distanciar-nos de la realitat social que ens ha tocat viure, que és plural i complexa".

Després d'aquest preàmbul, Lesmes ha volgut deixar clar que la feina d'observança de la llei per part dels jutges "és un indicador de la qualitat de la democràcia i del respecte a l'estat de dret". Per això, ha subratllat, "fer respectar la llei mai s'ha de considerar un desafiament".

El ministre de Justícia, Rafael Català, en el mateix aquest acte, celebrat a l'auditori del Caixaforum, ha recordat durant el seu torn unes paraules del rei Felip VI, en les quals el monarca defensava que "el respecte de la llei mai ha estat ni pot ser un tràmit, una formalitat o una alternativa". En aquest respecte del marc legal neix "l'arrel més profunda" que esdevé "la font de la legitimat i de la convivència democràtica en pau i llibertat".

Ni Català, ni Lesmes ni la Fiscal General de l'Estat, Consuelo Madrigal, han volgut pronunciar-se explícitament sobre el cas català o la imputació del president Mas per la seva implicació en el procés participatiu del 9-N. Però tots tres han tingut paraules que es poden interpretar en aquest sentit.

Madrigal ha assegurat que és en els actuals temps "d'incertesa política, social, econòmica i inclús ètica" quan més es fa palesa la necessitat de "construir ports segurs". Són necessaris "sistemes de justícia" que siguin "moderns" i "garantistes" per "canalitzar els conflictes ciutadans" que donin "respostes justes".