El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat que la democràcia se sustenta sobre la imparcialitat de la justícia. Per això, ha raonat, qualsevol "utilització partidista" de la justícia pot minvar aquesta "sustentació" de la democràcia. Durant la seva intervenció al 58a Unió Internacional de Magistrats, dedicada precisament a "la imparcialitat de la justícia", Mas ha confiat que de la cimera, celebrada a la capital de Catalunya, en surtin aportacions a la "qualitat democràtica que perseguim tots". El president ha participat en la inauguració al costat de la Fiscal General, del president del Tribunal Suprem i del ministre de Justícia, pocs dies després de saber la seva imputació pel 9-N.

Mas ha defensat el "llarg compromís" de Catalunya amb la democràcia i ha volgut complementar el tema que presideix aquesta 58a Reunió Internacional de Magistrats, la imparcialitat de la justícia, amb una reflexió personal.

Si la democràcia se sustenta sobre la imparcialitat de la democràcia, ha començat, es pot afegir que "qualsevol actuació partidista de la justícia minva aquesta sustentació de la democràcia". Aquesta reflexió l'ha fet pocs dies després de la seva citació com a imputat per declarar per la seva implicació en el procés participatiu del 9-N i envoltat dels principals responsables de la justícia espanyola: el ministre Rafael Català, el president del TS, Carlos Lesmes, i la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal.

Mas confia que aquesta cimera de magistrats que acull Barcelona, que reuneix jutges d'una cinquantena d'estats que defensen sistemes democràtics basats en la separació de poders, i que, "precisament" aborda la imparcialitat de la justícia, faci aportacions de gran interès "per a la qualitat democràtica que tots perseguim".

El president, que durant el seu discurs ha fet servir les tres llengües oficials del congrés -castellà, francès i anglès-, s'ha referit a Catalunya com una de les nacions "més antigues d'Europa" i de llarga tradició en els estudis de la llei.