El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i la cúpula del poder judicial de l'Estat es van creuar ahir retrets sobre la legalitat vigent i la independència judicial, durant el congrés de la Unió Internacional de Magistrats celebrat a Barcelona.

Una setmana després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya cités Mas a declarar el 15 d'octubre com a imputat pel seu paper en l'organització de la consulta alternativa del 9-N, el president de la Generalitat en funcions va coincidir en un acte amb el ministre de Justícia Rafael Catalá, el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, i la Fiscal General de l'Estat, Consuelo Madrigal.

En la inauguració de la 58a reunió de la Unió Internacional de Magistrats, a l'Auditori del CaixaFòrum, Mas va alertar que "qualsevol utilització partidista de la justícia podria minvar l'aliment democràtic".

Mas va subratllar que Catalunya és "un país, una nació, una terra amb llargues arrels des del punt de vista del compromís amb els marcs legals" i va fer seu el lema dels organitzadors, "Promovent una justícia independent a escala mundial".

El president en funcions no es va referir directament a la seva imputació per la consulta del 9-N, però sí que va fer constants al·lusions a l'afecció de Catalunya a la legalitat democràtica i fins i tot a la permanent "fidelitat a les constitucions catalanes", unes referències carregades de simbolisme en ser pronunciades davant alts representants de l'Estat com Catalá, Lesmes o Madrigal.

A més del castellà, en la seva intervenció va utilitzar l'anglès i el francès, per donar la benvinguda als magistrats participants de la trobada a la "capital d'una de les nacions més antigues d'Europa", amb una "llarga tradició" en lleis i un codi civil "amb arrels en l'Edat Mitjana".

Catalá es remet al Rei

De la seva banda, el ministre Catalá es va remetre a les paraules que el rei Felip VI va pronunciar fa uns mesos a Barcelona per defensar que el respecte a la llei per part dels poders públics no ha de ser "una mera formalitat".

"El respecte a la llei no és ni ha de ser un pur tràmit, una mera formalitat o una alternativa. El respecte a la llei és font de legitimitat", va indicar, parafrasejant el monarca. L'acte havia aixecat gran expectació mediàtica per la presència de Mas al costat del ministre Catalá i figures del món judicial espanyol com Lesmes i Madrigal.

En la tribuna presidencial, Lesmes estava situat entre Mas i Catalá, que van intercanviar una freda salutació de cortesia en arribar al recinte.

L'última intervenció de la sessió inaugural ha correspost al president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que va defensar la independència del poder judicial a Espanya i va proclamar que "fer respectar la llei mai no s'ha de considerar una ofensa".

Lesmes, que va seguir l'acte d'inauguració sense intercanviar paraula amb Mas, al seu costat, va assegurar que les decisions judicials "ni estan ni han d'estar condicionades" per intervencions "capritxoses i oportunistes" ni pels interessos dels altres poders públics.

Després de recalcar que impartir justícia també és "un acte de reconeixement polític", va afirmar que els jutges són "servidors públics" i garants de l'Estat de Dret, de manera que només es deuen a "la llei i la independència", un objectiu que, segons el seu parer, és "difícil però no inabastable".

A preguntes de la premsa a la sortida de l'acte, Lesmes va defugir referir-se a la imputació de Mas, argumentant que mai no es pronuncia sobre processos judicials en curs, encara que ha assegurat que els jutges són "independents", també els catalans.

En la inauguració de les jornades hi va intervenir també la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, que va defensat el paper del poder judicial per "construir ports segurs", en uns moments d'incertesa "política, social, econòmica i ètica".