El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, creu que "qui va convocar el plebiscit ha passat a ser, després del 27-S, part del passat". Així ho va subratllar en una entrevista publicada ahir al diari La Vanguardia, on reclamava nous actors per una alternativa que "garanteixi governabilitat, estabilitat i convivència, lluny del rupturisme". "El futur no ha de passar per Mas", va insistir el socialista, que va augurar que el PSC tindrà un paper "fonamental".

Segons Sánchez, el Partit Popular ha perdut capacitat per cohesionar l'Estat pels resultats del 27-S, i sobre això va defensar que cal "reconèixer la singularitat" de Catalunya i dotar-la "de més autogovern".

"La coherència de la CUP"

Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat i senador José Montilla, va considerar ahir que una hipotètica presidència de Mas dependrà fonamentalment "de la coherència de la CUP". "El bipartit Junts pel Sí té necessitat d'arribar a un pacte amb la CUP, i faran tot el possible", va pronosticar Montilla al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. "No sé si la CUP es mantindrà ara en el seu compromís electoral de no fer Mas president, ja ho veurem. Això dependrà de la coherència que tingui en les seves propostes", va reblar l'exlíder del PSC, que també va titllar "d'ocurrència" la presidència coral a la Generalitat proposada pels cupaires: "Ho trobo poc seriós. La presidència de la Generalitat no pot ser coral. Això no vol dir que no pugui ser integradora. Jo ho vaig intentar amb una presidència per sobre dels partits i com a representant del país", va apuntar.