El candidat del PSOE a la Moncloa, Pedro Sánchez, es va oferir ahir als catalans com l'"única alternativa" en la política espanyola capaç de refer ponts i "garantir la convivència" davant del PP de Mariano Rajoy.

En una trobada amb dirigents i càrrecs electes del PSC, Sánchez va reiterar la seva proposta de reforma constitucional per concretar les competències estatals i autonòmiques i fixar "els principis essencials del sistema de finançament", a més de traslladar el Senat a Barcelona.

Sánchez es va comprometre que el seu Executiu "governi sempre amb Catalunya" i ha ironitzat sobre el propòsit de Rajoy d'abordar amb "finor" el debat català: "Però si és una màquina de fer independentistes", va exclamar.

Segons el candidat socialista a la presidència del Govern, "s'ha acabat el temps dels monòlegs, retrets i greuges", ara arriba el temps del "diàleg". "Dins de la Constitució podem parlar de tot. Fora de la Constitució no parlarem de res", va recalcar abans de recordar que a Alemanya s'ha reformat la Constitució 64 vegades.

Sobre el 20-D, va celebrar que el president del Govern hagi posat "per fi data al canvi polític que es produirà a Espanya". Sobre la governabilitat a Catalunya, Sánchez va subratllar que el futur Govern "no pot passar per Mas", que "va fer història amb el seu fracàs" el 27-S.

Sánchez va advertir la CUP que, si ajuda Mas a ser investit, estarà animant el "president de les retallades, de l'amnistia fiscal i la reforma laboral amb el PP, del 3%".

Davant els qui defensen el "divorci" entre Catalunya i la resta d'Espanya, va puntualitzar: "No som parella, som germans, i del teu germà no te'n pots divorciar mai, sempre serà el teu germà".

En l'acte també hi va intervenir Meritxell Batet, que serà la número dos de la llista que encapçalarà Pedro Sánchez per Madrid i que va destacar que la candidatura socialista simbolitza "l'inici de la construcció d'un Madrid Districte Federal, amb accents diversos".

Esperonar el socialisme

El cap de files del PSC al Parlament, Miquel Iceta, va esperonar ahir el socialisme a bolcar-se per "fer possible el canvi a Espanya" i aconseguir que després del 20-D Pedro Sánchez substitueixi Mariano Rajoy a la Moncloa: "S'ha acabat la resistència, comença l'ofensiva".

En la mateixa trobada amb dirigents i càrrecs electes del PSC, Iceta es va mostrar satisfet amb els 16 diputats obtinguts el 27-S a les eleccions catalanes i va fer una crida als seus a redoblar esforços perquè el secretari general del PSOE es converteixi en el nou president del Govern.

"Entrem en plena fase de guerra de moviments. El sentit de la nostra ofensiva no és anar avançant o plantar la bandera, és canviar el Govern d'Espanya. Ens hi va la vida, les il·lusions, la solució al conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya", va proclamar davant Sánchez.

Les eleccions generals del 20-D seran "un combat" que es decidirà entre Rajoy i Sánchez, va dir Iceta, convençut que un Govern socialista permetria resoldre el contenciós entre "separatistes i immobilistes".

Per a Iceta, "no n'hi ha prou de dir no" a l'independentisme, sinó que "cal oferir una alternativa i fer-la viable", i "només els socialistes poden garantir que s'obri una reforma constitucional". "Anem a totes", va afegir Iceta en to eufòric.

Sobre els resultats del 27-S, va reconèixer la victòria de la candidatura independentista de Junts pel Sí, però els va demanar que "tinguin la grandesa de reconèixer que han perdut el seu plebiscit", en no arribar al 50% dels vots a favor de llistes sobiranistes.

Davant la negociació entre Junts pel Sí i la CUP per decidir si investeixen Mas, va advertir que la presidència de la Generalitat no ha d'estar "sotmesa a subhasta". "La presidència de la Generalitat no és objecte d'una tómbola", va reblar el líder dels socialistes catalans, que va rebutjar "governs de confrontació".