El partit Demòcrates de Catalunya (DC), creat per exdirigents d'UDC, celebrarà el seu congrés fundacional el 7 de novembre, per articular un partit allunyat de cànons clàssics en què els candidats s'escolliran per primàries obertes a la ciutadania. Així ho va anunciar en una roda de premsa el secretari d'Universitats en funcions de la Generalitat, Antoni Castellà, diputat electe de DC dins de la candidatura de Junts pel Sí.

Exmembre del comitè de govern d'UDC, Castellà va comparèixer amb els principals artífexs de DC, entre ells l'expresident del Parlament, Joan Rigol. En la nova formació, va explicar, no hi haurà militants, sinó "voluntaris" (ja n'hi ha més de 1.700) que faran aportacions només si volen, que serviran per finançar l'organització amb el que sumin de fons públics i el micromecenatge, però estaran prohibits els crèdits bancaris. Al Congrés es debatrà la Ponència dels Estatuts de DC, la Ponència del Manifest fundacional i s'escollirà el màxim òrgan executiu del partit a través de llistes obertes i serà un òrgan col·legial sense un màxim responsable.

La carta web de Duran

Per la seva part, el líder d'UDC, Josep A. Duran i Lleida, va avisar que la direcció d'Unió "no allargarà la incertesa" sobre el seu futur després de la desfeta electoral, ja que cal "aprofitar el temps" de cara a les generals i a uns hipotètics nous comicis al Parlament, va valorar en la carta setmanal admetent la seva "responsabilitat" en els resultats. A més, es va queixar del "maniqueisme" de JxSí, CUP, C's i PP en subratllar el caràcter plebiscitari del 27-S i "bipolaritzar" la política.