L'oposició va carregar ahir durament contra la proposta de la CUP de crear una "presidència coral" per desencallar les negociacions amb Junts pel Sí.

Un dels que més va carregar contra la proposta va ser el PP de Catalunya. El seu líder al Parlament, Xavier Garcia Albiol, va titllar ahir de "surrealista" i "estrambòtica" la proposta de la CUP d'una "presidència coral", cosa que "no existeix a cap país democràtic", i va augurar que la "ingovernabilitat" a Catalunya derivarà en noves eleccions d'aquí a pocs mesos.

La número dos de la CUP a les eleccions catalanes, Anna Gabriel, va proposar que el nou Govern tingui una "presidència coral", amb "tres o quatre perfils amb un pes equivalent" que comparteixin el poder, sense que això impliqui "enterrar" políticament Artur Mas.

"És surrealista que, des d'aquest partit, que és el que ha de sustentar el Govern, s'aposti per una fórmula tan estrambòtica com podria ser la presidència coral", va assenyalar Albiol.

Per al nou cap de files popular al Parlament, la presidència coral és un concepte que ell "no coneixia" i que creu que "no existeix a cap país democràtic".

Garcia Albiol va lamentar que tots els catalans "hagin a pagar" les conseqüències de la "inestabilitat econòmica, social i política" provocada per Junts pel Sí (CDC i ERC), una candidatura "sense cap coherència interna", així com la CUP, una força "antisistema i radical".

La proposta de la CUP també va ser criticada pel candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que va assenyalar que és una forma "folklòrica" de mantenir el president en funcions al poder. Les paraules de Rabell, que va sospitar d'una "operació de maquillatge", van ser secundades pel seu company Joan Herrera, que va considerar "curiós i estrany" que la CUP proposi una presidència coral formada per 3 o 4 persones. "El problema no és la presidència sinó la política en educació, sanitat, fiscal..", va defensar en una entrevista a Rac1.

Herrera va defensar que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha d'assumir responsabilitats davant d'un escenari de bloqueig i pel que fet que Ciutadans sigui la primera força de l'oposició, recordant que durant la campanya Mas va posar Catalunya Sí que es Pot "al sac d'Aznar". De fet, Herrera va denunciar l'"hostilitat" contra la seva candidatura. "Sobta que quan has estat l'espai més hostilitzat, més que el PP i C's, el dia després passis a ser un possible company de viatge", va concloure. Per la seva banda el líder de Ciutadans, Albert Rivera va manifestar a través de Twitter que "si no en vam tenir prou amb no tenir un verdader govern autonòmic, ara no tindrem un president sinó tres o quatre".