ERC està sospesant enviar un comitè d'experts al Congrés en les eleccions generals que se celebraran al desembre. La direcció republicana ha obert ja el debat i vol que es resolgui aviat però que hi hagi la implicació de les bases. Aquesta idea suposaria una candidatura unitària independentista que tindria com a mandat bàsic la negociació i la gestió del procés de desconnexió amb Espanya.

Entre els militants també ja qui creu que ERC ha de recuperar la marca pròpia i presentar-se en solitari a les generals i també qui manté que l'independentisme ja no ha d'anar a Madrid com faria la CUP. De totes maneres ara mateix el debat se centra a repetir o la fórmula que els va donar l'èxit el passat diumenge.

ERC però rebutja la idea que les generals siguin un nou plebiscit. D'una banda descarten repetir els resultats del passat 27 de setembre, entre altres motius perquè la CUP ha deixat clar que no es presentarà a les generals. A més la irrupció de Ciutadans i Podem com a vot protesta en clau espanyola pot fer més incert el comportament de l'electorat.

Per la seva part, CDC manté que caldria fer una altra llista unitària, tesi que va mantenir Artur Mas i que també defensen els aliats del Moviment d'Esquerres, que va formar part de Junts Pel Sí, i que valora molt positivament el resultat de diumenge.

La CUP no hi anirà

Just després que algunes veus apuntin que CDC i ERC podrien tancar una llista conjunta per a concórrer a les eleccions al Congrés i al Senat espanyol del desembre, Anna Gabriel va deixar ben clar que a la CUP no l'interessa en absolut participar d'aquesta opció. "No hem tingut ni el debat", va afegir. I és que per a Gabriel, "malauradament, la voluntat de negociació de l'Estat no augmentarà pel fet que hi hagi més diputats independentistes al Congrés". "Tot el que es podia haver fet des del Congrés ja s'ha fet. La presència al Congrés és inútil", va sentenciar.