La diputada electa i número dos de la llista de la CUP, Anna Gabriel, va posar sobre la taula la proposta per desencallar les negociacions sobre la investidura. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Gabriel va llençar la idea d'un Govern "menys presidencialista", amb "una presidència coral" amb "tres o quatre perfils de pes equivalent". La diputada assegura que no busquen la "mort política d'Artur Mas" i que estan oberts al fet que "tingui un paper". Amb tot, Gabriel va dir que per tancar un acord amb Junts pel Sí, hi ha altres prioritats com la necessitat que "abans de les eleccions espanyoles" el Parlament aprovi "senyals" de desconnexió de l'Estat i "es blindi el punt de no retorn" cap a la independència.

Anna Gabriel va voler deixar clar que lamenta i rebutja el "reduccionisme" del debat sobre les converses amb Junts pel Sí, centrat en la possible investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Però és inevitable que a hores d'ara es parli de les negociacions sobre aquest punt. És per això que la diputada electa ha assegurat que a la CUP tenen en ment "molta gent" que podria liderar el futur Govern, i ha recordat que, per exemple, hi ha "moltes dones molt vàlides" a les que "mai es té en compte".

Tot i això, Gabriel no va voler parlar de noms concrets. Per contra, però, sí que va llençar una proposta per desencallar aquest punt en les negociacions amb Junts pel sí. "Tenim al cap que val la pena que ens plantegem un format menys presidencialista. És el moment de posar en valor la transversalitat existent al món independentista, i més si volem convèncer a gent que no està convençuda. I ho hem de fer emetem un senyal de que això va de democratitzar les estructures de poder", va dir, tot afegint que la CUP vol que "es llenci el missatge que podem generar una presidència coral". "Per que no pensem en tres o quatre perfils de pes equivalent? I que la gent ho vegi com una cosa realment nova", va sentenciar.

D'aquesta manera, la CUP pretén "obrir" el Govern i evitar que la figura del president -sigui o no Artur Mas- quedi com a únic referent de "la nova etapa". I és que per a Gabriel, no és el moment "d'emetre el senyal que el procés està en perill per una persona". "La CUP no demanem a mort política d'Artur Mas, i això que alguna de la nostra gent en tindria ganes. No diem que mori políticament i que desaparegui per sempre. Parlem de quin paper pot tenir. Parlem-ho", va dir, obrint així la porta a que l'actual president pogués participar de la fórmula proposada sense ser l'únic cap visible del nou Govern.

De moment, però, Gabriel afirma que no hi ha un ambient favorable a acceptar aquest tipus de propostes per part de Junts pel Sí. "Només rebem una pressió assetjadora que ens diu que el procés descarrilarà per culpa nostra", va denunciar, tot alertant que "ara es pot arribar a l'escenari d'un nou xantatge, amb un 'si no investiu Mas, no hi ha procés'". Per a la CUP, de fet, aquesta "pressió" només perjudica la negociació, i creu que la convocatòria de noves eleccions no és, de moment, una opció a contemplar. "No hauríem d'arribar a l'escenari de noves eleccions. La gent no vol noves eleccions, vol construir un país", va dir.

Abans de tancar un acord sobre qui i com ha d'encapçalar el Govern, però, la CUP vol posar sobre la taula altres "prioritats" i punts "importants" a pactat que considera imprescindibles per arribar a pactar. Així, a més de les ja conegudes mesures de rescat social, Gabriel va demanar que abans dels comicis al Congrés i Senat de l'Estat previstos per al desembre es llencin des del Parlament "missatges inequívocs i irreversibles" per deixar clar que la "desconnexió de l'Estat" és ja un fet. "Demanem que hi hagi alguns dels passos importants de forma accelerada, que passin coses abans de les eleccions espanyoles, per blindar un punt de no retorn i per evitar temptacions de pactes, dilacions i subordinacions a les lògiques estatals", va comentar.

En aquest sentit, va explicar que amb el Parlament constituït i fins i tot abans d'escollir un Govern nou hauria de "fer coses". "Es podria aprovar, per exemple, una declaració que no sigui només una declaració solemne d'inici d'un procés, sinó que tingués una bateria de coses que estableixin la desconnexió de manera irreversible", va concretar. Per a Gabriel, a més, aquestes són condicions "sensates" i que es poden aplicar de forma immediata". "Un altre exemple per enviar aquests senyals seria no aplicar 'llei Wert', que no costa diners", va afegir.

Amb tot, la diputada electa de la CUP confia que les negociacions amb Junts pel Sí acabaran segellant un pacte. "Hem iniciat ara les converses. Ens anirem veient i trobant, i encara no hi ha res tancat. Això és positiu, vol dir que les converses continuen. Creiem que ens posarem d'acord i volem pensar que farem el procés irreversible, i que de la mateixa manera que nosaltres pensem en l'excepcionalitat del moment, l'altra part també ho farà. Perquè no entendríem sacrificar la voluntat de milers de persones", va concloure.