El cap de llista de la CUP, Antonio Baños, va suggerir ahir la possibilitat d'una "presidència rotatòria" a la Generalitat com a alternativa a la "presidència coral" plantejada abans d'ahir pel seu número dos, Anna Gabriel, en el cas que aquesta última sigui incompatible amb el que preveu l'Estatut.

Antonio Baños va llançar aquesta nova proposta sobre el tipus de presidència pel qual advoca la CUP en unes declaracions a Ràdio Barcelona-Cadena SER, si bé ell mateix va puntualiztar que la seva formació no té un criteri tancat sobre aquesta qüestió, de manera que està oberta a parlar-la i estudiar-la amb Junts pel Sí.

Segons aquest mateix diputat electe de la CUP, "nosaltres anem llançant guants, esperant que algú els reculli", però no hi ha una posició inamovible, i ha precisat que si no agrada la fórmula d'una "presidència rotatòria", altres possibilitats podrien ser "vicepresidències poderoses o un Govern de qualsevol altra forma".

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va avisar ahir a la nit la CUP que l'Estatut no permet una "presidència coral" -compartida entre tres o quatre persones-, però es va mostrar obert a considerar altres fórmules, per exemple, la de modificar algunes lleis perquè puguin haver-hi diversos vicepresidents.

Baños s'ha mostrat confiat que les negociacions amb Junts pel Sí fructificaran en acords satisfactoris per a les dues parts, que passen, ha dit, per preveure posicions intermèdies.

Denuncien pressions

La CUP va anunciar ahir que ajorna "tots els seus compromisos comunicatius" i, en conseqüència, el seu posicionament públic en entrevistes mediàtiques, fins a la seva conferència política fixada per al dia 8 d'octubre.

La CUP va anunciar en un comunicat la seva decisió de suspendre temporalment la seva presència pública després que els últims dies denunciés les "pressions" a les quals estava sent sotmesa des d'altres formacions, "alguns mitjans", i també des de les xarxes socials a internet, perquè acabi donant suport a la investidura del candidat de Junts pel Sí, Artur Mas (CDC).

Les "pressions" denunciades per la CUP, no obstant això, no li han impedit que alguns dels seus principals portaveus -el cap de llista Antonio Baños, la número dos Anna Gabriel i l'exdiputat i membre de la comissió negociadora Quim Arrufat- hagin fet declaracions o s'hagin posicionat a través d'internet.

Fonts de la CUP van indicar que la seva formació prefereix negociar amb discreció el full de ruta cap a la independència, la investidura i les mesures socials prioritàries que reclamen, com per exemple, un pla de xoc contra la pobresa, motiu pel qual han optat per suspendre la seva presència mediàtica durant alguns dies.

"Us comuniquem que la CUP-Crida Constituent ajorna tots els seus compromisos comunicatius fins després de la conferència política que organitzarem per a dijous que ve 8 d'octubre" de manera que "el focus organitzatiu i comunicatiu es concentrarà en la citada jornada", afirma textualment el comunicat.

Això no treu, puntualitza que "en el cas que considerem necessari traslladar nostre posicionament respecte a qualsevol fet o informació rellevants des d'avui i fins dijous, l'organització emetrà els comunicats que consideri pertinents".

Ahir mateix, els dirigents de la CUP Anna Gabriel i Antonio Baños van atendre compromisos mediàtics i mentre la primera recordava el compromís "col·lectiu" de les assemblees del seu partit per no investir Mas president, Baños transformava la proposta d'una "presidència coral" llançada ahir per Gabriel en l'esmentada "presidència rotatòria" o diferents vicepresidències executives entre d'altres propostes que encara resten sobre la taula.

Desobediència a la Llei Wert

En aquest sentit, la diputada i número dos de la CUP, Anna Gabriel, va emmarcar ahir el debat sobre la investidura del president de la Generalitat en una negociació global sobre el programa del nou Govern, i va apostar perquè aquest desobeeixi la Llei Wert i suspengui el decret de pobresa energètica.

En unes declaracions a l'emissora RAC1, Gabriel va reiterar que la seva formació no desitja investir el candidat de Junts pel Sí, el president de la Generalitat en funcions Artur Mas, però va demanar fugir del "reduccionisme" que suposa centrar el debat en la investidura, quan el programa "és molt més important".