El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va defensar ahir que va actuar amb "criteris estrictament jurídics" i independència a l'imputar al president català, Artur Mas, i va advertir que no és democràtic intentar "deslegitimar" al poder judicial per interessos partidistes. En un comunicat, la sala civil i penal del TSJC argumenta que la citació de Mas com a imputat obeeix al "calendari" del magistrat instructor i recorda que, un cop admesa a tràmit la querella de la Fiscalia per la consulta alternativa del 9-N, la llei obliga a prendre-li declaració.

La sala, reunida ahir, va sortir així al pas de les crítiques a la decisió del jutge Joan Manel Abril que, l'endemà passat de les eleccions catalanes, ha citat com a imputat el president en funcions de la Generalitat per al pròxim 15 d'octubre, dia de l'afusellament del president Lluís Companys, unes coincidències que els sobiranistes interpreten com una provocació.

El comunicat subratlla que les decisions relacionades amb la instrucció del cas les pren el magistrat instructor, "tenint en compte el calendari previ d'assenyalaments de la sala, així com també els possibles conflictes de dates que afectin les persones esmentades i als seus advocats i les disponibilitats logístiques de la seva secretaria".

A més, recalca que, un cop admesa a tràmit la querella per la consulta alternativa del 9-N, "la declaració del querellat és obligada", d'acord amb el que estableix la Llei d'enjudiciament criminal, assistits per la presumpció d'innocència que la Constitució garanteix i sense que la seva situació processal en la causa canviï.

Per aquest motiu, el comunicat manté que, "sense desconèixer la transcendència política" de la causa, tant el magistrat instructor com la sala del TSJC "han actuat i ho seguiran fent amb criteris estrictament jurídics, amb independència de les diferents situacions polítiques que puguin anar succeint".

Segons l'opinió del tribunal, "intentar deslegitimar, per conveniències polítiques o partidistes, el poder judicial i als magistrats que l'integren amb el propòsit de condicionar les seves decisions judicials, no és propi de països que es consideren democràticament avançats".

TSJC anuncia en el seu comunicat que, "a la vista dels judicis d'intencions interessats que s'estan fent públicament sobre les seves actuacions judicials", seguirà complint amb les seves funcions "de manera assossegada i independent, tal com es ve fent".

C's: "Cal complir les lleis"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, es va mostrar convençut que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, utilitzarà la seva imputació per la consulta sobiranista del 9-N per aconseguir el suport de la CUP a la seva investidura, i va dir que els polítics no poden estar per damunt de la llei.

En declaracions a TVE, Rivera va assegurar que "quan a algú l'imputen i el criden a declarar és perquè presumptament hi ha un delicte darrere i la justícia actua", i això és una cosa que Mas "utilitzarà per intentar aconseguir el suport de les CUP".

Rivera, que es va mostrar "d'acord" amb el president del Govern, Mariano Rajoy, sobre que "cal complir les lleis a Catalunya i a tot Espanya", va considerar necessari "oferir un projecte de renovació del projecte comú espanyol" que "a dia d'avui el Govern no està oferint".

Preguntat per si el bloc separatista de Catalunya arribaria a acceptar aquesta renovació, Rivera va dir que Ciutadans no farà un projecte pensant en què el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i Mas "estiguin contents", però va considerar que "hi ha molts espanyols que no els agrada la justícia polititzada, el fracàs de l'educació o la corrupció".

Va indicar que no cal convertir la Constitució en la "vareta màgica" i va recordar que hi ha articles seus que poden millorar l'arquitectura institucional.

En aquest sentit, va apuntar que a final d'octubre Ciutadans presentarà un document "no només de la Constitució, sinó de la Llei del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional, de la Llei electoral i de partits" perquè "qui pensi que canviant un article de la Carta Magna s'acabarà la corrupció o l'atur s'equivoca".