Junts pel Sí (JxS) i la CUP han decidit aparcar fins a la part final de la negociació -que ja han iniciat després de les eleccions del 27S- l'escull que representa acordar el candidat a la presidència de la Generalitat a la sessió d'investidura, i se centraran en el full de ruta sobiranista.

Segons van indicar fonts de totes dues formacions, després de les dues primeres reunions negociadores persisteix el problema de fons que suposa per a la CUP haver d'ajudar a investir el candidat proposat per Junts pel Sí, que és l'actual president Artur Mas, donat el seu rebuig expressat en campanya a aquesta eventualitat.

Davant el temor que l'escull de la investidura pogués fer fracassar les converses, iniciades formalment dimarts, JxS i la CUP han acordat aparcar temporalment aquesta qüestió i centrar esforços en el full de ruta sobiranista i en els detalls de la sessió constitutiva del Parlament, que s'ha de celebrar com a molt tard el 26 d'octubre, a vint dies hàbils des de les eleccions.

L'equip negociador de JxS el formen Raül Romeva, Josep Rull (CDC) i Marta Rovira (ERC), mentre que l'equip de la CUP està compost per dos membres del seu anterior secretariat nacional, quatre del nou, quatre diputats de la legislatura que ara comença i dos (David Fernàndez i Quim Arrufat) de la passada.

Un dels aspectes a negociar de cara a la sessió constitutiva de l'XI legislatura del Parlament és garantir que a la Mesa de la cambra hi haurà una majoria independentista, cosa que implica que quatre dels seus set membres siguin de Junts pel Sí i de la CUP.

Els dos grups estudien la possibilitat que, d'acord amb els resultats electorals, a JxS li corresponguin tres representants a la Mesa -la presidència, una vicepresidència i una secretaria- i que a la CUP li sigui assignada una altra secretaria.

Estrena al Parlament

Els 62 diputats electes de Junts pel Sí es van estrenar aquest dijous al Parlament amb una primera reunió del grup parlamentari que ha estat presidida per Raül Romeva, cap de llista, Artur Mas, president de la Generalitat i presidenciable, i Oriol Junqueras, número 5 de la candidatura i líder d'ERC. Molts dels diputats són nous i fins ara sense cap relació amb la política, com és el cas del cantautor Lluís Llach, o l'expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.