La Fiscalia considera que hauria estat "poc sensat" que el jutge que investiga el 9-N hagués interrogat el president català, Artur Mas, "en ple procés de formació de la voluntat popular", de manera que veu adequat que el TSJC hagi respectat el procés electoral i l'hagi imputat després del 27-S.

En una nota de premsa, la Fiscalia Superior de Catalunya adverteix que atribuir una "intencionalitat política" a la data fixada pel magistrat per interrogar Mas, el pròxim 15 d'octubre, relacionant-la amb "pressions d'altres poders de l'Estat i fins i tot amb connotacions històriques [coincideix amb el 75 aniversari de l'afusellament de Lluís Companys], atempta greument contra la independència del Poder Judicial i contra el propi sentit comú".

Segons la Fiscalia, la data escollida pel jutge del TSJC "ha respost adequadament tant a la necessitat de recollir un mínim d'evidències sobre els fets objecte de la investigació com el respecte al recent procés electoral", ja que hauria resultat "certament poc sensat" prendre declaració a Artur Mas com a imputat "en ple procés de formació de la voluntat popular".

Després que la Generalitat i les associacions independentistes hagin denunciat que aquestes imputacions suposen un "judici polític" a Mas, la Fiscalia Superior de Catalunya exigeix "respecte" a la independència judicial i deplora "les actuacions que, des d'àmbits polítics i mediàtics i de forma interessada, qüestionen la seva legitimitat".

En la nota, la Fiscalia veu "ineludible" sortir al pas "d'algunes afirmacions mediàtiques i polítiques", i aclareix que el ministeri públic va defensar davant el magistrat instructor, Joan Manel Abril, que no corresponia interrogar Mas en plena campanya electoral, "com alguna part demanava".

La Fiscalia recorda que, en un procediment penal, la declaració dels querellats en qualitat d'imputats "és una exigència legal, conseqüència necessària de l'admissió de la querella per un òrgan judicial". "El moment en què l'esmentada declaració hagi de tenir lloc és facultat del magistrat instructor, qui ho decideix ponderant les exigències de la investigació i els drets dels propis querellats", afegeix l'escrit.