El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos interposats per l'Estat, Enagas i Escal UGS, participada per ACS, i ha confirmat la sentència de l'Audiència Nacional que va anul·lar la resolució de no sotmetre a avaluació d'impacte ambiental el projecte de connexió del sistema gasista amb l'emmagatzemament Castor. La sentència de l'Audiència Nacional, dictada l'abril del 2013, va anul·lar la resolució de la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic, de 23 de novembre de 2009 a l'entendre que el projecte de gasoducte hauria d'haver estat sotmès a estudi d'impacte ambiental en ser un element «inescindible i indissociable» de l'emmagatzematge.

El Suprem destaca ara que l'avaluació ambiental i la seva posterior aprovació resultaven imprescindibles, sense que resulti correcte rebutjar a l'inici el procés d'avaluació considerant la mateixa innecessària, assenyala l'Alt Tribunal. Més encara, afegeix, quan un altre tros del gasoducte de característiques similars -situat entre la planta d'operacions i el mar- sí que havia estat objecte d'avaluació ambiental.

També sosté que no deixa de ser significatiu que en la resolució impugnada es formulés i aprovés la declaració d'impacte ambiental del magatzem subterrani de gas natural d'Amposta, que comprenia tant l'emmagatzematge com una part important del gasoducte. En aquest sentit, sosté que al sotmetre a avaluació mediambiental aquest tram del gasoducte (8,7 m) i no considerar-la necessària amb la seva continuació (11,6 km), es produeix un «desmembrament d'una part del projecte, d'igual naturalesa i característiques».

El Suprem insisteix que la norma sobre fraccionament de projectes d'igual naturalesa i realitzats en el mateix espai físic constitueix, almenys, una norma interpretativa que condueix a un sistema d'avaluació ambiental dels projectes, amb tots els elements necessaris per al seu funcionament. Per això, afegeix, és contrària al desmembrament dels mateixos, doncs, és obvi que aquesta forma de procedir és contrària a la idea bàsica del control mediambiental i que es projecta o prolonga a l'àmbit jurisdiccional.

Després d'analitzar les resolucions de la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic amb projectes gasoductes, el Suprem conclou que totes elles aproven declaracions d'impacte ambiental dels respectius projectes de gasoductes.