El coordinador general de CDC, Josep Rull, creu que la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) "reforça la seva determinació" per tornar a presidir el Govern. Segons Rull, la imputació afecta no una persona, sinó "la dignitat de tot un poble" i per això creu que cal defensar-la. Per això, ha assegurat que "cap sentència o tribunal" impedirà que Mas sigui elegit president si el Parlament de Catalunya ho decideix. En aquest sentit, veuria "absurd" que el que "no podrà aconseguir un govern o un tribunal" o fessin els sobiranistes.

Poc després de fer-se pública la data de la declaració de Mas com a imputat, Rull ha assegurat que això encara reforça més la seva determinació per ser president altre cop. Així, assegura que cap sentència o tribunal impedirà la presidència de Mas si el Parlament ho vol, i creu que el líder de CDC és un "actiu" molt important del procés sobiranista, tant a nivell català com internacional. Per això, considera que la imputació no hauria de condicionar la negociació amb la CUP, sinó reforçar el paper de Mas com a presidenciable.

Per a Rull, la imputació suposa un pas més en la voluntat de l'estat espanyol "de guanyar als tribunals el que no ha pogut guanyat a les urnes", i evidencia, segons ell, que el govern del PP "fa un ús partidista de les institucions, i en especial de la fiscalia". Tot i ser "previsible", Rull considera que la imputació demostra "covardia política" en tractar una qüestió política, situada a l'agenda internacional, des de la vessant penal.

A més, ha considerat que fer coincidir la declaració amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys és "un acte de provocació o d'estupidesa rotunda i en majúscules, o les dues coses", a més de demostrar "poca sensibilitat", ja que el 15 d'octubre té "connotacions sensibles per Catalunya". A aquesta "provocació", Rull creu que els catalans hi respondran amb "dignitat, convicció i fortalesa democràtica", i una "determinació insubornable per avançar".

Així mateix, considera que tant el fons com la forma "no passarà inadvertit" pel poble de Catalunya, que vol viure "en pau, democràcia i llibertat" i crear un estat nou "on no es jutgi ningú per posar les urnes". De fet, considera que la imputació del president, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, suposa voler imputar els 2,3 milions de catalans que van votar el 9 de novembre passat. "No es pot perseguir tot un poble", ha dit, i ha afegit que "correspon a tot el poble" defensar la "dignitat" del seu president i del poble mateix.