Catalunya acollirà 1.200 refugiats sirians, afganesos i eritreus abans del mes de novembre, dels quals entre 600 i 800 es quedaran a Barcelona ciutat i, la resta, es distribuirà per tot el territori català. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va informar ahir d'aquestes dades, que el consistori va aconseguir gràcies a «contactes internacionals no oficials», ja que el Govern «no compta amb les administracions locals i autonòmiques» per a l'acollida dels refugiats. «És una vergonya la falta d'informació de l'Estat», va considerar Colau, que va afegir que, segons les seves fonts, el Govern del PP «intenta» arribar a un acord amb organitzacions no governamentals perquè siguin aquestes les que assumeixin l'arribada dels refugiats, quan «aquesta atenció és una obligació de les administracions».

D'altra banda, l'alcaldessa va demanar «responsabilitat» als veïns de la ciutat perquè, en el primer moment de l'acollida, siguin només els professionals d'emergències els que els atenguin, donada la situació de vulnerabilitat de les persones que arribaran i la seva necessitat d'intimitat. La primera atenció es donarà a l'edifici Fòrum, on treballaran en l'atenció als refugiats entre 75 i 250 professionals d'emergències de la ciutat, va indicar la directora de serveis d'emergències socials de l'ajuntament de Barcelona, Isabel Ferrer.

Perfil dels acollits

En el Fòrum es preveu que els refugiats es quedin durant un temps molt limitat, unes dotze hores, per facilitar una atenció mèdica, social i psicològica urgent, per la qual cosa no s'espera que hi hagin de dormir. Des d'allà, una part dels refugiats es traslladarà a un centre del carrer Llacuna, en el supòsit que precisin un espai en el qual recuperar-se, com en el cas de dones embarassades, o bé a altres deu punts d'atenció repartits per la ciutat, en els quals passaran entre set i deu dies. Aquests espais són centres municipals i edificis i pisos cedits per ordes religiosos i també per particulars, va explicar l'alcaldessa. L'assignació d'aquests centres es realitzarà en funció del perfil dels refugiats, si són famílies amb menors, si tenen alguna discapacitat o problema de mobilitat, o es tracta de menors no acompanyats o ben joves o adults sols.

L'Ajuntament de Barcelona ha destinat uns deu milions d'euros a aquesta operació d'acollida, i es calcula que el cost màxim del pla serà uns 50 euros diaris per persona, en funció de la quantitat de serveis que calguin, va especificar Ferrer.