Els caps de llista gironins han votat el 27-S i han fet una crida a la participació en unes "eleccions històriques". Els candidats han recordat que els gironins poden triar entre partits independentistes, unionistes i els que aposten per un encaix diferent dins l'Estat. El cap de llista de JxSí, Lluís Llach, ha votat a Parlavà. També al Baix Empordà, el candidat de CSQEP, Marc Vidal, ha votat a Regencós i el d'Unió, Xavier Dilmé, a La Bisbal. Rafel Bruguera, candidat del PSC, a una urna de l'Escala. Els altres tres caps de llista han votat a Girona: el de la CUP, Benet Salellas, a les escoles de la vall de Sant Daniel; el del PPC, Enric Millo, al col·legi Pla i el de C's, Jean Castel, a Vista Alegre.

El cap de llista de Junts pel Sí (JxSí), el cantant Lluís Llach, ha votat a les onze del matí a l'Ajuntament de Parlavà (Baix Empordà). Fent gala del seu to sorneguer -"jo no venia a dir res", ha dit als periodistes- Llach ha demanat que aquest 27-S sigui un dia "cívic i de joia". "Des de la nostra candidatura hem intentat portar esperança, i ara toca que la gent voti, exerceixi la seva sobirania i que entre tots decidim el que volem ser", ha declarat.

Llach admet que el d'avui és un dia "diferent" i que ell mateix, com a cap de llista que s'estrena, ho ha vist des de primera hora. "He anat a fer el cafè i veus que et miren com si fossis un bitxo raro", explicava. I deixant de banda la ironia, assegurava: "És una diada excepcional i això es respira al carrer, però ja està bé que sigui així, perquè el tomb que pot donar el país a partir d'aquí és molt important; a mi, però, el que m'agrada més és la cara d'il·lusió que veus a la gent, i que es repeteix d'altres diades com la del passat 9-N".

Sobre resultats, Llach assegura que l'ambició de JxSí "és sempre la màxima", però també afegeix que ara, a ells, els toca "esperar, veure què decideix la gent, acceptar-ho i adaptar-nos". "I sobretot, que també l'Estat accepti el resultat", hi ha afegit, en referència a l'anhel independentista.

Més en el pla personal, Llach admet que per a ell, que té 67 anys, aquesta campanya ha estat "dura". "És clar, jo sóc una persona gran i físicament no estic massa preparat, però cada vegada que arribes als llocs i et trobes places plenes o Fontajau a vessar, et torna a pujar la força i penses que endavant les atxes", hi ha afegit. Per últim, Lluís Llach ha explicat que aquest matí s'estan enviant missatges entre els companys de candidatura -n'ha destacat un de "molt maco" de l'actriu Sílvia Bel- però això sí, no n'ha desvetllat el contingut.

CUP, votar per trencar

El cap de llista de la CUP per Girona, Benet Salellas, ha votat a les onze del matí a les escoles de la vall de Sant Daniel, a Girona, mentre els seus dos fills jugaven a fora. Salellas ha recordat que avui mateix fa 40 anys dels últims afusellats del franquisme i encara "no s'ha fet justícia". Per això, demana votar per fer "un gir històric, proclamar la república catalana i fer un canvi de règim". "A partir de demà necessitem a la gent mobilitzada, organitzada i a punt per continuar treballant perquè aquesta república estigui al servei de tothom", ha afirmat.

La CUP aspira a aconseguir dos diputats per Girona. "Venim de zero, qualsevol representació parlamentària serà un bon resultat però, pel moment històric que vivim, demanem el màxim que puguem tenir i dos seria un molt bon resultat per nosaltres", ha ressaltat Salellas. El cap de llista passarà el dia, fins a l'hora de tancament dels col·legis electorals, posant al dia la vida familiar i domèstica després de quinze dies de campanya electoral intensa.

Els socialistes aspiren al segon diputat

El cap del PSC, Rafel Bruguera, ha votat a les deu del matí a l'IES el Pedró de l'Escala (Alt Empordà) acompanyat de la seva néta de quatre anys. El candidat també ha aprofitat l'últim dia per fer una crida a la mobilització ciutadana. Bruguera espera que els gironins "votin acord". "Els resultats que esperem és que la gent voti acord, voti perquè els partits polítics parlin i dialoguin", ha exposat el cap de llista que recorda que avui "tots tenim un vot i l'hem d'exercir".

El PSC vol aconseguir el segon diputat. "Dos diputats seria un gran resultat, les enquestes ens en donen un o dos i nosaltres hem treballat tota la campanya per assolir el segon, aquest seria l'objectiu que ens hem marcat", ha exposat Bruguera. El cap de llista passarà el dia recorrent col·legis electorals i passejant amb la família abans d'anar fins a la seu del partit a Girona per seguir el recompte.

CSQEP, votar amb plena consciència

El cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Marc Vidal, ha votat a les dotze al col·legi electoral situat a l'Ajuntament de Regencós (Baix Empordà). Vidal ha fet una crida a l'electorat perquè aquest 27-S la participació "sigui massiva". "Que la gent reflexioni, compari les propostes dels diferents grups i voti amb plena consciència, sabent també que aquestes són uns eleccions molt importants", ha dit Vidal.

Per al candidat, un bon resultat a la demarcació seria que la coalició d'esquerres obtingués dos diputats. "Això consolidaria el que vam obtenir ara fa dos anys i mig i ens donaria, a més, la certesa que hem ampliat el ventall d'electors", ha dit el cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot. Vidal dinarà un arròs amb la família i amics abans d'anar cap a Girona a seguir els resultats des de la seu d'ICV (una de les formacions que aixopluga Catalunya Sí Que Es Pot).

Millo: "Ens hi juguem molt"

Enric Millo (PPC), un dels veterans en eleccions al Parlament, ha estat el primer candidat gironí a votar. Ho ha fet a les 09.30 del matí al col·legi Pla del barri de Montilivi, on ha arribat acompanyat de la seva dona. El candidat popular ha fet una crida a la mobilització contra aquelles candidatures que "plantegen un objectiu que està fora de mantenir la convivència dins les regles del joc que ens hem marcat tots plegats".

En les darreres eleccions al Parlament, El PPC va aconseguir el millor resultat de la seva història a la demarcació i va aconseguir dos diputats. "Ens agradaria molt poder consolidar aquest resultat inèdit però el que és clau per a nosaltres és que el PPC gironí mantingui la representació al Parlament", ha detallat Millo. El candidat passarà el matí en família i a la tarda, després de dinar, anirà cap a la seu del partit per seguir els resultats.

Unió aspira a tenir representació

El cap de llista d'Unió, Xavier Dilmé, ha estat el darrer dels candidats gironins que ha votat. Ho ha fet poc després de dos quarts d'una del migdia al col·legi situat al Castell de la Bisbal d'Empordà. Com no podia ser d'altra manera, Dilmé ha fet una crida perquè aquest 27-S sigui "una festa de la democràcia", que es tradueixi "amb una alta participació". "Quanta més gent voti, millor", ha dit.

Pel què fa a travesses sobre resultats, Dilmé espera que el seu partit tingui representació a l'arc parlamentari. I aquí ja no parla només de Girona, sinó que també hi engloba Barcelona i la resta de Catalunya. "Ja hem dit que nosaltres som un producte que fa molt poc temps que estem al mercat polític com a opció individualitzada i clara; hem tingut el temps que hem tingut i, per això, les nostres fites són modestes; amb la representació en tenim prou", ha dit. Dilmé dinarà avui un arròs amb la seva parella en un restaurant i al vespre anirà a la seu d'Unió on seguirà els resultats.

"Unes autonòmiques més" per a C's

El cap de llista de Ciutadans (C's) a la demarcació, Jean Castel, ha votat a un quart d'onze del matí acompanyat de la seva dona al local social de Vista Alegre. Com a curiositat, ha coincidit a la cua per votar amb el bisbe de Girona. Castel ha recordat que unes eleccions són "la festa de la democràcia" i ha demanat als gironins que vagin a votar. El candidat assegura que per a ells són unes "eleccions autonòmiques més" que han de servir per triar el govern de Catalunya pels pròxims quatre anys.

Castel no ha volgut entrar "en càbales" i no s'aventura a dir quants diputats esperen treure. El cap de llista passarà el dia voltant pels col·legis electorals per anar a saludar els interventors del partit. Un cop tancades les urnes i quan comenci el recompte, la candidatura es reunirà en un local de la ciutat per seguir els resultats.