El candidat del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat que el president de la Generalitat, Artur Mas, no està "legitimat" per tornar a liderar el Govern després de la seva imputació arran del procés participatiu del 9-N i li ha demanat que "renunciï voluntàriament". En unes declaracions aquest dimarts al migdia als mitjans de comunicació, Albiol ha celebrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi imputat "d'una vegada per totes" el president pels actes de "desobediència" relacionats amb el 9-N. El representant dels populars ha ironitzat que ha de ser "fruit de la casualitat" que el tribunal imputi Mas "un any després d'aquells fets i dos dies després de les eleccions autonòmiques".

"Després d'aquesta imputació, entenem que el president Mas no està legitimat per aspirar a la presidència de la Generalitat. Catalunya no pot tenir un president que estigui imputat per desobediència", ha sentenciat el candidat del PPC. Albiol ha assegurat que fa aquestes reflexions des de "l'absoluta serenor i responsabilitat", però tenint en compte els "precedents" del president Mas, que al seu parer "ha creat una fractura a la societat catalana".

"Estem convençuts que no representa el millor interlocutor per Catalunya davant de la seva societat i del govern d'Espanya", ha afegit Albiol. El dirigent popular ha demanat al president Mas que "renunciï voluntàriament" a optar a la presidència "abans que la CUP li doni l'esquena" i per una "qüestió de dignitat". El candidat del PPC ha afirmat que es tancaria així una etapa que "ha estat la més nefasta i negativa de la història recent de Catalunya", amb un president que s'ha dedicat a "fracturar i dividir la societat catalana".

Albiol ha cridat a "fer un esforç per intentar recompondre la situació de crisi social", que "sí té un gran culpable, és el president Mas, que anirà a declarar durant els propers dies". Sobre la data escollida per la declaració de Mas, el 15 d'octubre, 75è aniversari de l'afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys, Albiol ha declarat: "Permeti'm la ironia, però estic segur que aquests fets no tenen cap tipus de relació i que són fruit de les casualitats més quotidianes".