"El PSC diu que no votarem la investidura de Mas, no ens assembla lògic la dinàmica dels fets ni pels plantejaments que ha fet i senzillament no s'ho ha guanyat, anava de quart". Així ho ha manifestat aquest dilluns el primer secretari del PSC i candidat dels socialistes catalans, Miquel Iceta, un dia després de les eleccions. Iceta ha assenyalat que ara toca a Junts pel Sí com a guanyador de les eleccions formar Govern i els hi ha demanat que escoltin la CUP quan diu que el plebiscit no s'ha guanyat i exclou una declaració unilateral d'independència. El dirigent del PSC també ha donat per tancat "el període d'excepcionalitat" del partit i creu que a les generals tindran un millor resultat.

Després de la reunió de la Comissió Executiva del PSC, Iceta ha manifestat, com ja va dir aquest diumenge, que el discurs i el seu projecte "seguiran vigents. No hi ha motiu per alterar el nostre plantejament, seguim segurs que no hi ha sortida que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte", ha ressaltat, al temps que ha declarat que el seu projecte "és el més sòlid", que serà "efectiu a partir d'un canvi polític a Espanya".

Ha assenyalat que correspon a Junts pel Sí prendre la iniciativa de formar Govern. "El que cerquen és el suport de la CUP per un full de ruta independentista, però creiem que és un error, el resultat no indica que quest ha de ser el camí. No es pot emprendre una ruta cap a la independència sense el suport explícit d'una majoria de catalans que no es produeix". En aquest sentit, ha ressaltat que no discuteixen la legitimitat de Junts pel Sí per emprendre les aliances que vulguin.

El dirigent del PSC ha destacat que parlaran amb tots els partits "per fer les coses el millor possible", però ha reiterat que correspon a Junts pel Sí "establir les seves preferències, però" ha declarat que "farien bé d'atendre el que ha plantejat la CUP i ells consideren que no ha ser Mas el president". De fet, ha recordat que Mas ha fracassat en dos o tres ocasions amb el que volia i no està assolint el seu objectiu.

"Si Mas renunciés al seu projecte, el millor seria que s'aparti. Ell ha intentat vertebrar majories al voltant de la seva figura i del seu projecte i si ho aconsegueix bé estarà". Així mateix, ha apuntat que en el cas de Mas es van abstenir una vegada per afavorir una investidura l'any 2010. "En aquests moment no es donen les circumstàncies ni possibilitats que donem un suport a la seva candidatura". "No tots els escenaris possibles tenen la mínima possibilitat de fer-se realitat, ara està plantejat per part de Junts pel Sí arribar acords amb la CUP i nosaltres no interferirem en aquest procés", ha apuntat.

El dirigent del PSC ha defensat que la CUP digui que no és el moment per una declaració unilateral de independència i ha afegit que no hi ha majoria de catalans donant suport a la independència: "Podríem trobar mecanismes per concitar un consens molt ampli al voltant de prioritats més àmpliament assumides i estaríem disposats a treballar en aquesta tessitura".

"Tothom ho ha entès menys" Rajoy

El dirigent del PSC s'ha referit a la reacció del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui ha ofert aquest dilluns "diàleg" i negociació al nou Govern que surti d'aquest 27-S, però ha advertit que la "lleialtat" del seu executiu se circumscriu "sempre dins de la llei". "Tothom ho ha entès menys ell", ha dit Iceta sobre Rajoy. Segons ha dit, "les posicions immobilistes han estat les derrotades en aquestes eleccions". Iceta ha declarat que "el malestar que es manifesta no és una cosa conjuntural ni de manifestacions", sinó de "votacions" que "indica la necessitat d'obrir la perspectiva de reforma i canvis, la situació es insostenible".

Sobre la proposta de la candidat de Ciutadans, Inés Arrimadas, de convocar de nou les eleccions al Parlament, Iceta ha dit que el PSC ha demanat sistemàticament que les legislatures s'exhaureixin. "Volem defensar de l'estabilitat política i parlar quan no han passat 48 d'unes noves eleccions és poc seriós i prematur". També ha criticat la proposta de Pablo Iglesias de fer un govern de formacions d'esquerres.

La "remuntada" del PSC

Per altra banda, ha considerat que "el PSC ha començat a remuntar" i ha admès que no sap quantes eleccions calen per demostrar-ho. "Hauria de recordar que a les municipals vam celebrar que som el segon partit de Catalunya i ara hem tret pràcticament els mateixos vots". Ha destacat que ells volen obtenir més suports i treballaran per fer-ho. En aquest context, ha assegurat que donen per "tancat el període d'excepcionalitat del PSC" i s'ha mostrat convençut que a les eleccions generals tindran un millor resultat del que han obtingut.

Iceta ha explicat que per finançar la seva campanya electoral van obtenir un crèdit en un banc amb la previsió que obtenien vuit diputats "perquè no confiaven" que el PSC tingués un resultat millor. "No ens en van donar més i coincidia amb l'enquesta que ens donava entre vuit i nou", ha apuntat.

El primer secretari del PSC també ha apuntat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, estarà aquest divendres a Barcelona. Segons ha apuntat, Sánchez vol tenir una presència constant a Catalunya i després de les eleccions "vol tornar per parlar amb la gent del PSC, els seus responsables i alcaldes".