La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borràs, ha informat que la jornada electoral s'ha iniciat "sense cap incident remarcable" que hagi impedit l'obertura dels col·legis electorals. En una compareixença de premsa al Parlament, on es farà seguiment de les dades de participació i primers resultats, Borràs ha assegurat que les 8.181 meses electorals repartides en 2.697 col·legis s'han pogut constituir quan estava previst. Preguntada sobre les informacions que apunten que hi hagut llargues cues a primera hora del matí, la titular de Governació ha assenyalat que podria ser un indicatiu de "l'interès" que han despertat aquestes eleccions.

Un interès que, tal com ha apuntat la consellera, també és palès per l'augment de sol·licituds de vot per correu de censats que viuen a territori estatal i a l'estranger, i pel nombre de mitjans internacionals que s'han acreditat per seguir la jornada electoral: una vuitantena que apleguen prop de 200 professionals de la comunicació.

Borràs no ha pogut confirmar oficialment si efectivament hi havia llargues cues als col·legis electorals abans de la seva obertur, tot i que sí ha assenyalat que "algun amic me n'ha informat via whassap". "Normalment a primera hora pot haver-hi molta gent, però cues no, i potser aquesta seria la novetat", ha raonat.

La compareixença de la consellera de Governació i Relacions Institucionals s'ha produït pocs minuts abans de tres quarts de deu del matí. A banda d'informar sobre la normalitat en l'inici de la jornada, ha recordat que estan cridats a votar 5.510.798 persones. D'aquestes, 4.124.321 voten a la demarcació de Barcelona, 756.156 a la de Girona, 438.001 a la de Lleida, i 800.962 a la demarcació de Tarragona i comarques de l'Ebre.

El personal mobilitzat als col·legis són els 24.543 membres titulars de les meses, a més de 49.086, que són suplents i 4.500 persones més que treballaran en la recollida i tramesa de la informació.

Totes les dades d'escrutini passaran a ser tractades pel Centre de Recepció d'Informació, on 600 persones processaran els resultats de la nit electoral i els traslladaran al Parlament. Allà, la consellera de Governació anirà informant puntualment tant de les dades de participació com dels resultats finals. Els ciutadans també podran seguir l'evolució de la nit electoral a través d'Internet. resultats.parlament2015.cat així com a l'aplicació de mòbil gratuïta per a telèfons intel·ligents i tauletes 27S, que es pot descarregar a l'enllaç www.parlament2015.cat/ca/app

Pel que fa a les pròximes compareixences de Meritxell Borràs, hi ha prevista una a partir de dos quarts de dues del migdia -per informar de la participació fins a la una del migdia-; una altra cap a dos quarts de set -participació fins a les sis de la tarda-; i una darrera roda de premsa pels volts de quarts d'onze de la nit, en què s'informaria dels primers resultats arran de l'escrutini.