CDC ha demanat responsabilitat i generositat a la CUP i ha insistit que el candidat de Junts pel Sí a la Presidència és Artur Mas. La portaveu dels convergents, Marta Pascals, ha preguntat a l'esquerra independentista "si el procés pot tirar endavant sense el primer partit independentista del país, el que té més alcaldes", i ha recordat que Junts pel Sí té la "fortalesa" de 62 diputats enfront dels 10 de la CUP. Pascal s'ha mostrat convençuda que hi haurà un acord malgrat tot, perquè això és el que els fa ser "fidels" al mandat democràtic del 27-S i l'única manera de no caure "en cap incoherència que el país no perdonaria" en un moment polític tan important.

"No és un dilema de persones, és un dilema de si el procés pot tirar endavant sense el primer partit del país, amb més alcaldes. El plantejament és aquest". Així ha reaccionat CDC a les declaracions de la CUP negant un cop més la seva intenció d'investir Artur Mas.

En roda de premsa després de la reunió del comitè executiu nacional de CDC, Pascal ha assegurat que el seu partit negociarà amb la CUP "des d'una perspectiva de suma i des de la responsabilitat de ser la força política amb més suport a nivell de vots i escons", recordant a l'esquerra independentista que tenen la força de 62 diputats. En aquest sentit, ha dit que espera que tothom segui a la taula de negociació amb aquest "esperit de responsabilitat i sentit del deure". "No podem fallar en el que ens està demanant de forma clara i evident el poble, el procés ha de tirar endavant. Aquest sentit de responsabilitat l'hem de tenir tots plegats", ha argumentat.

Al seu parer, "ara és el moment de les generositats, de posar tots els actius del procés sobre la taula", i Mas n'és un d'important i per això és el candidat a la Presidència. Junts pel Sí afronta les negociacions des d'aquesta perspectiva concreta i creu que cal arribar a un acord, perquè el país no els perdonaria que això no passés. "Estem convençuts que el sentit de responsabilitat i de transcendència ens amara a tots plegats", ha reblat.

Rajoy i Aznar

Pascal també ha aprofitat per dir que troba "inaudit i d'una miopia política extraordinària" que Mariano Rajoy ni tan sols es plantegi una resposta al 27-S, sinó que simplement "negui la major", ofereixi un "mur infranquejable" i "tiri milles com si no hagués passat res". "Aquest país ja ha fet el procés de desconnexió amb l'estat espanyol", ha conclòs Pascal, que ha recordat que han demanat a l'executiu de Rajoy de forma reiterada i sense èxit que "no miri cap a una altra banda".

També ha ironitzat sobre el fet que l'expresident del govern espanyol José María Aznar hagi fet un "reconeixement concret i específic sobre la viabilitat del procés català", el primer, ha dit, d'un líder espanyol. Aznar ha advertit que "el procés secessionista continuarà" i ho farà "més radicalitzat perquè els més radicals tenen més força".