El candidat del PPC, Xavier García Albiol, ha llençat una advertència als sobiranistes catalans. Després d'una primera valoració dels resultats del 27-S, el popular ha volgut deixar-los clar que el recompte de vots deixa clar que "no hi ha cap mandat" per iniciar el procés d'independència. "No tenen legitimitat", ha dit. A més, ha vaticinat que, vist el mapa polític català, es preveu un temps "d'inestabilitat" i "desgovern" que considera preocupant. D'altra banda i davant la pèrdua de vuit diputats del PPC, Albiol ha atribuït el mal resultat a "les circumstàncies generals" i ha descartat que, de moment, ningú a la cúpula del PPC "assumeixi responsabilitats". "Hem fet una gran feina", ha dit.

Al comitè executiu del PPC, celebrat aquest dilluns a la seva ser de Barcelona, han parlat més del resultat de la esta de partits que de la caiguda en vots i escons que han patit amb Xavier García Albiol al capdavant. Així ho ha donat a entendre després de la reunió el propi cap de llista que, en declaracions a la premsa i amb Alícia Sánchez-Camacho al seu costat, ha preferit centrar-se en llençar missatges als sobiranistes que en fer autocrítica per haver acabat amb onze diputats i sent el partit constitucionalista amb menys suport electoral del Parlament.

En aquest sentit, Albiol ha remarcat que un cop fet el recompte dels vots és evident que "els catalans han dit de manera ben clara que no volen la independència". "No hi ha cap mandat per seguir el procés d'independència. De manera democràtica, els catalans han dit que no aposten per la independència i per això vull dir-los a Junts pel Sí i a la CUP que no estan legitimats per seguir impulsant el procés de separació", ha sentenciat el popular.

Amb tot, aquesta "majoria clara de contraris a la ruptura" que Albiol remarca no marca, a ulls del PPC, un període de tranquil·litat. Vist el mapa polític del Parlament i els vots del 27-S, el cap de llista del PPC ha vaticinat que la "inestabilitat" i el "desgovern" poden ser la tònica principal de la vida política catalana en els propers mesos. "Es preocupa", ha remarcat. I és que Albiol ha assegurat que a hores d'ara fins i tot dins de Junts pel Sí està esclatant una crisi. "La CUP va dir que apostava clarament per no donar la presidència a Artur Mas. I ens consta que ja hi ha una lluita entre Raül Romeva i Oriol Junqueras per posicionar-se com a candidats, perquè ja donen a Mas per amortitzat", ha explicat.

On no sembla haver aquest problemes, segons Albiol, és al PPC. Malgrat admetre que els onze diputats aconseguits "no són el que esperaven", els populars no van més enllà en l'autocrítica i es limiten a dir que més endavant "ja es farà un anàlisi més acurat" de la situació.

En aquest sentit, ha rebutjat que de moment ningú assumeixi responsabilitats pel resultat electoral. "Jo crec que hem fet una gran feina en aquesta campanya. No considero que el que ha passat tingui un responsable molt concret sinó que són les circumstàncies generals", ha dit, tot remarcant que creu que han iniciat "un procés de recuperació" del partit.

La reforma constitucional a l'horitzó

Preguntat per l'efecte dels resultats en les properes eleccions al Congrés i pel paper de Mariano Rajoy, Albiol ha considerat que la presència del president espanyol ha estat "positiva" per al PPC, i en cap moment ha volgut vincular el resultat del 27-S als comicis estatals.

El que sí ha reconegut és que passades les eleccions espanyoles es podria obrir la porta a reformar la Constitució. "Això s'ha de plantejar en un futur més o menys immediat", ha dit apuntant a "la propera legislatura". Però tot i això, ha avisat que aquesta modificació no servirà per "donar satisfacció als que volen trencar Catalunya de la resta d'Espanya". De fet, ha tornat a condicionar l'obertura del procés de reforma a l'existència d'un clima "de lleialtat institucional i responsabilitat de totes les parts que hagin de seure a negociar".